Kreativni istraživač

Dobro došli u novu kategoriju postova na Maštariumu pod nazivom Kreativni razgovori.

Ideja je da sa vama da podelim razmišljanja, izazove, inspiracije, priče drugih kreativaca i možda i na ovaj način da vas potaknem na stvaranje i kreativnije življenje. Kako nisam mogla da se uskladim sa tim “Ko će da bude prvi intervju?”, a vreme je neumitno teklo, shvatila sam da je možda najbolje početi od početka, kao i uvek. Tako da ovog puta vam predstavljam sebe, Dušu- Kreativnog Istraživača.   kreativnost, kreativni istraživač, duša

***

Duša: Kreativni istraživač se pojavio pre jedno tri godine. Probudila sam se jednog jutra sa vrlo jasnom idejom šta želim od sebe. Problem je bio što nisam znala ni kako, ni zašto. Nije mi imalo nikakvog smisla. “Odakle je sad to došlo?” Ali i pored svih sumnji, rešila sam da se posvetim i vidim gde će me ova ideja odvesti. U krajnjem slučaju, to je nešto što me interesuje i zašto da ne, možda bude zabavno. Počela sam da učim o sebi, da se tražim i nalazim, počela sam da se menjam, i sve to kroz crtež, sliku, zvuk, reč… Dozvolila sam sebi da budem nesavršena i nespretna. Sledeći korak, koji je naravno bio malo teži, je bilo podeliti tu svoju ideju, ili još teže, svoje znanje sa drugima. Bojažljivo sam krenula koristeći blagonaklonost svoje okoline, i odatle je samo od sebe krenulo da raste. Nekad se najbolje stvari dešavaju kad ih samo pustite. Kao biljka koja raste iz semena, bez da je otkopavamo i provravamo šta se dešava. Hoće li da raste ili ne?! Kao i za sve, trebalo mi je neko vreme da pokrenem Maštarium i da počnem malo jasnije da delim svoje misli. Svi strahovi su izmileli da me sputaju (nisam ni znala koliko raznih vrsta posedujem u sebi), da ostanem tamo gde jesam, da se ne upuštam u nepoznato i nesigurno, ali… Strahovi se pojavljuju onda kada prelazimo na sledeći nivo. Kada treba da pređemo iz poznatog i udobnog na nešto veće. Kada treba da se raste, pojavi se taj mali glasić koji nas ubeđuje da nam to ne treba. Da budemo srećni tu gde jesmo. Nažalost često ga poslušamo, iako nismo baš srećni tu gde jesmo. Kvaka 22. Ali da skratim priču, eto nas sad ovde. Maštarium postoji, Kreativni razgovori počinju, priča se nastavlja.

***

Maštarium: Šta je za tebe kreativnost?

Duša: Način života. Za mene voditi kreativni život je biti slobodan da isprobavaš, istražuješ, stvaraš (u svakom obliku), misliš, doživljavaš i oživljavaš. Svako od nas je kreativan. Svako od nas ima sposobnost stvaranja. Neki od nas imaju izraženije talente za umetnost, ali ne znači da je biti kuvar, poslastičar, automehaničar, fizičar, matematičar, išta manje kreativno.

Voditi kreativan život znači da ste ostali radoznali za svet i stvari oko vas. Da spajate tačkice, i pratite svoje ideje. Da se ponekad igrate, a ne razmišljate samo o “ozbiljnim” stvarima. Razmislite šta vam stavlja osmeh na lice? Uradite to nešto svakog dana. Oslobodite se onog šta vam drugi nameću da biste trebali da radite.

***

Maštarium: Ko je ili šta je Kreativni istraživač?

Duša: Kreativni istraživač je plod samopotrage. Jedna Duša koja je pokušala da se pronađe u vrtlogu života. Ja sebe zapravo veći deo života nisam smatrala za kreativnu osobu. Svi oko mene su bili kreativci, ali ne i ja (pozdrav za mog unutrašnjeg kritičara). Onda sam negde 2010. godina naišla na knjigu Džulije Kamerun Put Umetnika koja mi je potpuno preokrenula život. I dalje se nisam smatrala za kreativca, ali me više nije bilo strah da probam. Otkrivala sam i istraživala sebe kroz kreativnost, a onda sam shvatila da sigurno nisam jedina koja se susrela sa ovakvom blokadom. I tako je nastao Kreativni istraživač, u želji da sebi i drugima pomognem da vodimo ispunjenije i kreativnije živote. kreativnost, kreativni istraživač, Duša, crtanje

***

Maštarium:Da li imaš neke posebne stvari ili načine iz kojih crpiš inspiraciju ili je to ceo život? Duša: Dugo sam pokušavala da shvatim odakle dolaze ideje. Učila sam, čitala i tražila odgovore, ali niko ne zna odakle zaista dolaze. Ja moje nalazim svuda. No, ponekad kada se zaglavim, pokrenem svoju inspiraciju radom ili opuštanjem. Ne radi svaki put isto. Inspiracija je svuda oko nas. Zavisi kada nam šta odgovara. Jednog dana ćemo reagovati na spoljne uticaje, a nekada će se ideja pojaviti iznutra. Ponekad i sama sebe prepadnem idejom na kojoj radim, i nemam pojma odakle je stigla.

***

Maštarium: Da li imaš neki kreativni ritual? Duša: Da, u zavisnosti od toga šta mi se radi. Pre pisanja volim da spremim sebi kafu ili neki drugi napitak. To me lagano uvodi u stanje za pisanje. Za neko drugo “izražavanje” (crtanje ili boje) samo krenem, pa usput smišljam šta ću i kako ću. I ponekad meditiram, ili se samo udubim u svoje misli pre početka. Naravno, muzika je u svim varijantama obavezna.

***

Maštarium: Da li ti je potrebno vreme samo za sebe ili ti više prija vreme sa ljudima? Duša: Volim da provodim vreme sama sa sobom. Volim da smirim svoje misli i da se samo prepustim onome što radim. Kada uzmete u obzir da sam trostruka mama, onda to još dobija na težini. U tišini mogu da se pregrupišem i da smislim kuda želim dalje da idem. Ali taj moj osamljeni period ne može da traje dugo, jer isto toliko volim da razmenjujem ideje i iskustva sa drugima (otud i Maštarium). Stvaralačka energija se uvećava kontaktom sa drugima, a i zabavnije je.   Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša

***

Maštarium: Kako se nosiš sa kritikom? Duša: Nadam se da sam do danas naučila kako. Jedna od lekcija koju sam naučila pre 10-ak godina, kada sam pokrenula svoj prvi biznis je bila “nije ništa lično, to je samo posao”, i time se vodim i danas. Pa ne mogu se svima svideti, ni ja ne volim baš sve. Mišljenja drugih ljudi su njihova i ja ne mogu nikako uticati na to. Verujem da se nekome sviđa ovo što radim, a nekome je potpuno besmisleno. I to je skroz ok, jer ja ovo radim za sebe i za one koji se možda prepoznaju ili im moji tekstovi pomognu u nečemu. A kritičari će uvek kritikovati. Okrenite se onima koji vole i poštuju ono što radite.

***

Maštarium: Poruka za kraj?
Duša: Svi smo mi kreativni. Ako želite da delite svoju priču, rad, uticaj, svrhu, samo počnite. Smislićete usput koji su pravi koraci da stignete do cilja.

***

Nadam se da vam je bilo zabavno da saznate nešto novo o meni. Ako imate pitanje, pošaljite ga putem komentara. A uskoro nas čekaju novi intervjui i novi kreativci. Do tad,  

Srećno stvaranje.

  Duša      

Tagged , , , , , , , , , , , , ,