Čarobni svet Male stvaraonice

Postoje ti neki čarobnjaci. Oni koji svašta nešto mogu da stvore, od svačega i ničega. Magičnim putem pretvaraju najobičnije stvari u najneobičnije proizvode.

Jedna od njih je i Marija Maja Vučić. Njene ruke su magične. Ne postoji nešto što ona ne može da napravi, a ni materijal koji joj predstavlja izazov, tj. sa kojem ne bi imala hrabrosti da se upusti u igru. Ima magične ruke i zarazan smeh, sve ono što je potrebno jednom detetu.

Život u njenoj blizini je kao da ste kročili u neki začarani, vilinski Svet. Sve izgleda poznato, ali ipak je drugačije, šarenije i veselije. Ako na trenutak pomislite da znate gde se nalazite ili šta se dešava oko vas, velika je verovatnoća da će negde nešto da se pojavi što će potpuno demantovati vaše misli. Budite spremni na sve kada se nalazite u Maloj stvaraonici.

Marija je počela sa igranjem i ručnim radom u detinjstvu, a ljubav se rasplamsala potpuno par godina kasnije. Godinama je bila iza imena Mala tkačka stvaraonica, koja se bavila izradom i prodajom ručno tkanih stvari. Nažalost ovdašnje tržište nije imalo sluha za takve kvalitetne proizvode, ali to nju nije pokolebalo. Kreativna energija, koja je srž njenog bića, samo je uputila na drugu stazu i otkrila čari polimerne gline. Tako se magija nastavila.

No, tu su i kostimi od raznih recikliranih materijala, tematske dekoracije za prostor i/ili kuću, modni dodaci, pa čak i ukrasi za tortu. Kreativni svet Male stvaraonice je nepregledno prostranstvo mašte.

Dobro došli.Maštarium: Šta je za tebe kreativnost?

Maja: Kreativnost je sposobnost stvaranja. Glina, boje, papir, vuna, drvo, reči, note… Nije bitno od čega, bitno je da stvaramo i da nas to čini srećnim.Maštarium: Kako si otkrila čime želiš da se baviš?

Maja: Tako što sam odlučila da ne prestanem da se igram.

Ideja je nastala još dok sam kao klinka sa drugaricama pravila figurice od brašna i soli, narukvice od konca… Maštale smo da od zajedničke prostorije u zgradi napravimo prodavnicu svih tih šarenih stvarčica.

Ozbiljnije zanimanje za ručni rad javilo se kasnije. U potrazi za tkanim duksom, koji se u to vreme prodavao u univerzalnoj, meni neodgovarajućoj veličini, naišla sam na ženu koja se bavila ručnim tkanjem i zaljubila se u njen razboj.

Ubrzo sam nabavila svoj, naučila da upravljam i sama napravila duks. Osim tkanja, najviše radim sa polimernom glinom.

Volim da istražujem i kombinujem različite materijale i tehnike, što ume da bude zgodno pri izradi kostima za maskenbal.Maštarium: Šta te inspiriše?

Maja: Kad mi zafali inspiracija potražim je među policama i kutijama sa materijalom i alatom. Tu obavezno nađem nešto što sam planirala da uradim, ali je čekalo svoje vreme.Maštarium: Da li imaš neki kreativni ritual?

Maja: Nemam.Maštarium: Da li ti je potrebno vreme samo za sebe ili ti više prija vreme sa ljudima?

Maja: Da bi sve bilo kako treba, potrebno je i jedno i drugo.Maštarium: Kako se nosiš sa kritikom?

Maja: Kritika od ljudi čije mišljenje cenim je uvek dobrodošla. Postoje i oni koji svoju kreativnost ispoljavaju isključivo kroz kritiku. Na njih se ne obazirem.Maštarium: Poruka za kraj?

Maja: Stvarajte. Uživajte. Smejte se.

Ako ne ide, krajnje je vreme da počnete da se družite sa decom. 🙂Zar ovo nije bilo slatko?

Majine radove možete da nađete na Facebooku ili Instagramu. Verujem da, ako se do sad niste igrali, ovaj post vas je sigurno inspirisao da počnete. Naravno ako imate neko pitanje, slobodno ga pošaljite putem komentara.

Do narednih Kreativnih razgovora,

Srećno stvaranje.

Duša
Tagged , , , , , , , , , , , , , , , ,