7 navika za kreativniji život

▲ 

Ljudi su bića navika.

Bili mi svesni ili ne, stalno se vrtimo u istim krugovima, koji nam zapravo odmažu, ako nismo dovoljno svesni i pažljivi. Sjajna stvar je da navike možemo sami da promenimo kada shvatimo da nam ne čine. Caka je da se odučimo od starih, a u isto vreme da uvedemo nove.

Menjanje navika je sve samo ne jednostavan i brz proces, ali zaista vredi. Da biste osigurali svoj uspeh postavite ovo kao prioritet. Uvidite koje navike vam ne rade i koje biste želeli da eliminišete iz svog života, te sa kojim novim navikama biste voleli da ih zamenite.

Odaberite KO želite da budete. Koje navike želite da imate u budućnosti i koje će vam pomoći da napredujete u životu uopšte.

Preuzmite odgovornost za svoj život

Preuzmite odgovornost za svoj život.

Ako gledate svet očima žrtve, krajnje je vreme da to ostavite iza sebe. Niste žrtva. Nema slučajnosti i nema žrtvi. Vi ste jedini koji imaju sposobnost da nešto uradite i da promenite svoj život. Možete kriviti druge, ali to nije rešenje koje tražite. Dok god ne prihvatite da se život dešava ZA vas, a ne vama, bićete u kavezu koji ste sami sebi nametnuli.

Iskoristite svoje talente, svoju unutrašnju snagu, vrednosti, kreativnost, pa i slabosti i druge izazove da biste situaciju preokrenuli u svoju korist. Budite nežni i pažljivi da biste dobili ljubav, stvarajte da biste potakli druge da stvaraju.

Vratite kontrolu svog života u svoje ruke.

upijte svet oko sebe

Upijajte svet oko sebe.

Inspiracija zaista jeste svuda.

Oko vas i u vama, ali ne morate da je pronalazite. Samo joj dopustite da se pojavi. Dopustite joj da se iskaže. Posle toga je samo ispratite i počnite da stvarate. Nekad je započinjanje projekta bez čekanja inspiracije najinspirativniji potez koji možete da povučete.

Družite se sa inspirativnim ljudima. Obratite pažnju na druge ljude na ulici ili u prevozu. Zaista pogledajte zgrade pored kojih prolazite, primetite promene koje se dešavaju iz dana u dan u prirodi.

čitajte- slušajte- gledajte

Čitajte – slušajte – gledajte

Svaki dan pročitajte nešto novo.

Retko ko bi uspeo da za dan pročita 200 strana, ali svako od nas može da pročita par stranica svakodnevno. Ja i pored toga što imam periodične pauze u čitanju, skoro svakog dana pročitam barem 10 strana neke knjige. Male akcije koje preduzimate svakodnevno mogu dovesti do velikih rezultata/efekata.

Ako niste baš preludi za čitanjem, ili provodite baš mnogo vremena u prevozu ili kolima možete odabrati audio knjige ili gledanje edukativnih/inspirativnih videa. U svakom slučaju, posvećenost je ono što će vas dovesti do rezultata i promene.

stvarajte

Stvarajte.

Kreativnost je kao mišić. Što više stvarate to vam lakše ide, sve ste usklađeniji sa sobom i naravno vaša veština napreduje. Pratite svoj napredak tako što ćete se, sa vremena na vreme, vraćati u nazad da biste “pogledali” kako i koliko ste napredovali.

Vaš život je vaše glavno umetničko delo tako mu i pristupite.

aktivirajte se

Aktivirajte se.

“U zdravom telu- zdrav duh.”

Pokrenite se. Vaše telo će vam biti zahvalno, ali ćete se i mentalno, psihički, duhovno… bolje osećati. Fizička aktivnost povećava lučenje hormona sreće i zadovoljstva, što automatski ima uticaja na vaš celokupan život.

Ja redovno idem na trčanje i to vreme koje provodim sama sa svojim mislima ima ogroman uticaj na moje misli i moju kreativnsot. Tada se mnoge ideje pojave, jer sam u (dovoljno) opuštenom stanju.

A posle toga jedino vam preostaje da ideju prenesete u fizičku formu, zar ne? 😉

Prestanite da brinete, analizirate, strahujete, proričete budućnost (naravno lošu), opustite se i zabavite. Jeste da smo svi ovde sa nekom svrhom, ali neće vam biti ništa lakše ako budete preterano ozbiljni. Naprotiv. Smejte se. Posmatrajte život kao igru, svoje umetničko delo i zabavljajte se.

zabavljajte se

Zabavljajte se.

Znam da ponekad nije lako. Znam da se dešavaju stvari koje vas mogu izbaciti iz takta. I ne, ne možete gledati život isključivo kroz ružičaste naočare, ili zatvarati oči pred realnošću, ali imate mogućnost odabira da im ne pridajete suviše značaja i uvek možete naći nešto pozitivno, zabavno i korisno u svojim iskustvima.

Budite istrajni

Budite istrajni

Posvetite se svom cilju. Posvetite se svom kreativnom životu i ne odustajte. Budite istrajni, u menjanju svojih navika, u građenju svog života, u stvaranju svoje umetnosti. Ne posustajte u pohodu na svoje snove. Ne posustajte u traženju smisla.

Verujte i ne odustajte. Jer kreativnost će vas uvek voditi napred, čak i kada mislite da napred ne postoji.

* * * * *

Šta biste vi dodali na ovaj spisak? Da li želite da unesete neke nove navike u svoj život? Podelite sa mnom putem komentara.Srećno stvaranje.

Duša
Tagged , , , , , , , , , , , ,