Sastanak sa Unutrašnjim umetnikom

Pre 10-ak godina sam “slučajno” naišla na knjigu Džulije Kamerun “Put umetnika” i ceo novi svet mi se otvorio pred očima.

Izuzetna knjiga koja je pisana u formi priručnika i vodi vas kroz proces oslobađanja kreativnosti. Ima mnogo da se radi, suočava i otkriva, ali ko uspe da prođe kroz svih 12 nedelja, sigurno neće biti ista osoba.

E, ako vas do sad nisam prepala da pobegnete od ovog posta glavom bez obzira, želim ovog puta da vam predstavim jedan od dva osnovna alata koji su obavezni tokom ovog 12-nedeljnog programa.

Umetnički sastanak

Umetnički sastanak, Duša, doodling, Maštarium, Džulija Kamerun

Šta je umetnički sastanak?

Rečima Džulije Kamerun, “Umetnički sastanak je vremenski period, možda dva sata nedeljno, koji izdvojite za sebe i posvetite negovanju vaše kreativne svesti, umetnika skrivenog u vama. U svom osnovnom obliku, umetnički sastanak je izlet, igra koju planirate unapred i branite od svih uljeza. Nikoga ne pozivate na sastanak osim sebe i svog skrivenog umetnika. Poznatog još pod nazivom vaše kreativno dete. Znači, bez ljubvnika, prijatelja, supružnika, dece, bez ikakve pratnje.”

Znam, zvuči pomalo blesavo, ali hajde da malo porazgovaramo o benefitima ove aktivnosti.

Za početak, zamislite svoj mobilni telefon, bez kojeg sada retko ko funkcioniše.

Šta radite kada je baterija na izmaku, ili kad je potpuno prazna?

Stavite ga na punjač, jer drugačije nećete moći da kontaktirate sa drugima, proveravate društvene mreže, imejlove, fotografišete sve i svašta oko sebe… (razumemo se, je l da?).

Sad zamislite da imate istu takvu bateriju za svoju kreativnu energiju.

Bilo bi sjajno kada biste imali nekakav indikator da vam je zaliha kreativne energije na izmaku, zar ne? I sigurno biste učinili sve da tu zalihu dopunite.

Umetnički sastanak, Duša, doodling, Maštarium, Džulija Kamerun

Tu na scenu stupa Umetnički sastanak.

Istina je da većini nas sam kreativni proces vraća snagu, energiju, volju, ali nažalost ponekad to nije dovoljno.

Umetnički sastanci su vreme za raspaljivanje mašte, za pronalaženje inspiracije, za usklađivanje sa sobom, za podsećanje kako izgleda igrati se.

Redovni odlazak na Umetnički sastanak umanjuje mogućnost od nastanka kreativnih blokada i odlaganja, i stvara značajnu razliku u posvećenosti poslu i lakoći stvaranja.

Pored toga što ćete pokrenuti svoju kreativnu energiju, ovi sastanci su odličan način da se ponovo povežete sa sobom, ako ste pomalo zapustili taj odnos. Jer često upadnemo u uloge koje sebi nametnemo (ili koje nam društvo nametene), pa zaboravimo šta ustvari zapravo volimo ili želimo.

Isto tako mogu da nam pomognu da rešimo neka druga goruća pitanja ili probleme, samim tim što se nećemo baviti njima.

No, iako zvuči veoma jednostavno, “odete negde, jednom nedeljno, i radite nešto što vas zabavlja”, vrlo lako možete da osetite otpor u jednom trenutku, i da smislite million i jedan razlog (da ne kažem izgovor) da ne odete na isti.

Pokušaćete da se izvučete od samih sebe.

Džulija Kamerun kaže: “Verovatno ćete zateći sebe kako izbegavate Umetnički sastanak. Shvatite taj otpor kao strah od bliskosti- sa samim sobom. “

Znam, zvuči strašno.

Ja sam prošla kroz taj otpor, prvi put kada sam se susrela sa ovom knjigom. Imala sam utisak da mi je to najteži zadatak u celoj knjizi. Nikako nisam mogla da “pronađem” to vreme za sebe. Nikako nisam uspevala da se organizujem, a sad shvatam da sam jako dobro (i uspešno) organizovala sve kako ne bih mogla da odem.

A naročito kada dodate u celu jednačinu i roditeljstvo, onda vaše potrebe padaju u sedmi plan, a kamoli da tražite 2 sata nedeljno samo za sebe. Pa ko još to može?

E, pa može.

No, hajdemo redom.

Umetnički sastanak, Duša, doodling, Maštarium, Džulija Kamerun

Šta mogu biti Umetnički sastanci.

Ići na Umetnički sastanak ne znači da treba da se bavite nečim “umetničkim”.

Možete da idete u šetnju, na plažu, u bioskop, muzej. Možete da odvedete svog Unutrašnjeg umetnika na neki koncert ili predstavu. Možete da idete u nabavku materijala za svoje kreativne aktivnosti, u antikvarnicu, ili na buvljak. A možete i da ga izvedete u neki fini restoran, na sladoled ili kafu.

Radite šta god volite i želite, jedino što treba zapamtiti je da mora da vam pokrene maštu na neki način. I treba da vas zabavi.

Da ponovimo šta je bitno za Umetnički sastanak

  1. Svake nedelje otići na sastanak od oko 2 sata sa svojim umetnikom.
  2. Na sastanak idete SAMO Vi i vaš unutrašnji umetnik
  3. To nije vreme za ispunjavanje obaveza (plaćanje računa i sl)
  4. Glavno je da treba da vam bude zabavno!

Neko planiranje unapred ćete morati da obavite. Ugovorite na vreme čuvanje dece. Upišite vreme za sastanak u svoj kalendar, i označite ga kao “nepomerljivu” aktivnost.


Umetnički sastanak nije vreme za druženje sa prijateljima i ispijanje kafe, sem ako vaš umetnik baš nije raspoložen za kafu. Ovo nije vreme za plaćanje računa, obavljanje velikog shoppinga (sem u slučaju materijala za kreativno izražavanje, onda samo napred!), nije vreme za precrtavanje liste obaveza.

Ovo je vreme za igru.

Vreme za sebe i za svoje kreativno dete koje želi da pobegne od dosade i obaveza odraslog života.

Upitajte se:

“Šta bi bilo najzabavnije da sad radim?”

I onda to uradite.

A ako se nekad desi da ne uspete da imate svoj sastanak, nemojte tada ubijati sebe u pojam. Dešava se. Budite nežni prema sebi. Ako možete odaberite neku mini aktivnost. 30 do 60 minuta, pre spavanja će biti sasvim dovoljno. Bitno je da obratite pažnju na svog Unutrašnjeg umetnika, da zna da brinete i da mislite na njega.

Da li praktikujete Umetnički sastanak? Da li vam zvuči zanimljivo i želeli biste da probate? Volela bih da čujem vaše mišljenje na ovu temu, i ako imate neki predlog za sastanak podelite ga sa mnom putem komentara.


Srećno stvaranje.

Duša
Tagged , , , , , , , , , , , , ,