mastarium-mandale (8)

5 IZMIŠLJENIH ŽIVOTA KREATIVNA VEŽBA

Da li ponekad želite da ste neko drugi?
Da živite na drugom mestu i da radite drugi posao?
Da li se ponekad pitate gde biste bili da ste odabrali neko drugo skretanje na svom životnom putu?
Da li biste bili svoja sušta suprotnost ili samo blaga varijacija?

U svojoj knjizi Put Umetnika, Džulija Kamerun predlaže ovu zabavnu vežbu u kojoj možete da odaberete 5 različitih života koje biste želeli da vodite kada biste mogli da birate. Ova sjajna vežba je vrlo zabavna i inspirativna, naročito za one koji imaju razna interesovanja.

Zadatak je vrlo lak.

Da imate pet zamišljenih života šta biste bili/radili?

Smislite barem 5 različitih, naravno možete i više ako želite.

Odaberite šta god vam je želja iz detinjstva. Budite stjuardesa ili učiteljica. Budite naučnik, pilot, cvećar, arhitekta, hemičar, rock star, profesor, glumac, kuvar, šta god da vam padne na pamet.

Napišite za svaki svoj odabrani život kako vam prolaze dani, šta radite, kako se osećate, proživite u potpunosti vaše odabrane živote. Onda odaberite jedan koji vam je najdraži i nedelju dana BUDITE to.

Uzmite gitaru u ruke i svirajte, i pevajte koliko vas grlo nosi. 

BUDITE ROCK STAR!

Iako svako zanimanje nosi svoju težinu, ova vežba baca akcenat na „veselu“ stranu određene profesije i ni po čemu ne umanjuje značaj istih.

Zabavite se „življenjem“ drugih da biste preneli zabavu u svoj život. Sad kad sam to napomenula neki od mojih zamišljenih života su (poređani bez nekog određenog reda):

  1. Kuvar – Obožavam hranu. Sve vezano za nju. Volim da se igram sa ukusima i da spremam hranu za druge, da pratim recepte i da ih malo variram i prilagođavam svom ličnom ukusu.

  2. Matematičar – Matematika je nešto što sam oduvek volela. Iako se odavno ne bavim ničim što ima veze sa njom (ok, trudim se da ne koristim digitron kad igram Jamb) i dalje mi izgleda kao naučna grana koja u sebi nosi mnoštvo zabave.

  3. Pisac – Kad sam bila mala i neko me pita šta želim da budem kad porastem ja sam odgovarala sa „Književnik“. Ne čak ni pisac nego književnik. „-Zašto? -Zato što bih mogla da radim odakle god hoću.“ Ne znam šta se usput desilo, ali i dalje tinja tu negde unutra.

  4. Glumica – Ono što me najviše privlači ovoj profesiji nije nikakva slava ili bilo šta slično. Izuzetno mi se sviđa mogućnost stalnog usavršavanja i učenja, transformacija i prelaska iz lika u lik. (Što i jeste smisao ove vežbe)

  5. Putnik- istraživač – Sada bi se to moglo nazvati i travel blogger. Nešto kao Indijana Džons. 🙂 Volela bih da putujem po svetu i da istražujem i dokumentujem čari naše divne planete. Da otkrivam neotkriveno (mada mi nisu baš puno ostavili) i upoznajem nepoznato.

Imam još par na listi tipa slikar, bilo koje zanimanje koje podrazumeva ronjenje i arheolog, ali ovo je dovoljno da shvatite koja je poenta.

Ako vam ova vežba zvuči zabavno, uradite je. Smislite svojih 5 života i ako želite podelite ih sa mnom u komentaru.

SREĆNO MAŠTANJE

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Putovanje heroja sa Bojanom Pražić

Ovog puta u goste nam je došla Bojana Pražić, po obrazovanju arhitekta, po rođenju kreativac i multipotencijalista, a pričale smo o tome kako se živi kreativnost kroz strukturu i akciju.

Pročitaj

Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Pročitaj

Art Journaling

Art journaling je proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči), a za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje.

Pročitaj

Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Pročitaj