mastarium-mandale (8)

ART JOURNALING

Iako ne mogu da se setim kada sam se prvi put susrela sa Art journaling konceptom, vrlo sam sigurna da sam se zaljubila na prvi pogled.

Ja sam u svojoj glavi to prevela kao vizuelni dnevnik, i kao što sam nekada davno vodila svesku stanja (jer u to vreme nisam mislila da je naročito egzotično voditi dnevnik), tako sada uživam prenoseći svoja stanja u fizički oblik putem slike. I ako se niste ranije susreli sa ovim pojmom i načinom rada, toplo vam preporučujem da probate.

Art journaling - kako voditi vizuelni dnevnik

Šta je Art journaling?

Mislim da je najjednostavnije objasniti ga kao proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči). Za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje. Nekome može biti teško da rečima opišu šta osećaju, i lakše se izražavaju slikama i bojama, tako da je ovo sjajno sredstvo za njih.

Isto tako može da služi kao sredstvo za isprobavanje novih tehnika rada, za beleženje ideja, tako da su mogućnosti beskonačne. Samo je do vas kako ćete ga koristiti.

Mnogi veliki umetnici su vodili svoje vizuelne dnevnike. Neki kao emocionalni zapis, a neki su ih koristili za beleženje svojih ideja i skica za naredne projekte. Mi ćemo se ovog puta držati ovog prvog- art journaling kao savršeno sredstvo za istraživanje sopstvene stvralačke energije.

Prva stvar koju želim da naglasim je da pravila ne postoje, i to me je verovatno odmah i privuklo. Potrebno je samo da pratite svoju intuiciju, muzu, želju, strast, kako god da zovete taj stvaralački poziv. Dodatno, ovo je vrlo otvoren, iskren, i u isto vreme siguran način stvaranja, jer svoj vizuelni dnevnik ne morate deliti ni sa kim, ako to ne želite. To je vaše blago, vaš uvid u dubinu svog bića.

Još jedna bitna stavka je da ne očekujete od sebe ništa više od toga da popunite stranu, ili dve. Ne postoji pravi način, ne postoje greške, ne postoji kraj, uvek možete da dodate sledeći sloj ako želite. Nema određene forme, samo sloboda i beskrajna kreativnost. Isto tako, nije vam potreban nikakav slikarski talenat i nije bitno da li sebe smatrate kreativnim ili ne.

Benefiti Art journalinga su veliki i spomenuću vam samo neke od njih.

 • Igrate se i stvarate – ima li šta bitnije?
 • Relaksacija i meditacija
 • Vežbanje svojih artističkih veština – jer što da ne?
 • Isprobavanje novih tehnika
 • Zato što želite da probate Art journaling – sasvim dovoljan razlog

 

Zvuči zabavno, zar ne? No, mnogi se prepadnu od toliko slobode, tako da možete da pratite neke stavke da bi vam bilo lakše, naročito ako se ranije niste susreli i tek planirate da počnete sa ovim načinom stvaranja.

Šta vam je potrebno?

 • Pre svega potrebna vam je sveska ili nešto slično. Možete da kupite neku lepu svesku, planer ili notes, da napravite sami svoj notes od nekog kvalitetnijeg papira, a moj predlog je da, ako tek počinjete, uzmete običnu svesku, bez linija i kvadratića, i da vidite da li vam prija ovaj proces. 

 

Isto tako možete da koristite neku staru knjigu (neku kojoj fale strane) i koju biste tako spasili od bacanja, ili stari kalendar ili neki promotivni material koji imate kod kuće.

Sveske od kvalitetnijeg papira su bolje, naročito ako radite sa vodenim i akrilnim bojama, pa i zbog lepka. A ako koristite tanji papir to možete da rešite tako što ćete zalepiti dve ili više stranica jednu za drugu da biste dobili deblji papir za rad.

 • Sledeće na spisku su boje i zaista možete da koristite šta god vam padne pod ruku – vodene, akrilne, voštane, olovke, bojice, gel olovke, markere, flomastere…

Boja se nanosi četkicom, sunđerom, prstima, ili nekim drugim, neuobičajenijim metodama – pečati, zgužvane kese, kartončići…

 • Dodatno možete da stavljate nalepnice, papiriće, trakice, materijale, washi trake, krep papir….

Vreme i želja

Sam proces rada može da traje par minuta, ali isto tako možete da se “izgubite” u vremenu i prostoru. Ovo je ono što ja nazivam meditacijom u pokretu, a tu spadaju i trčanje i doodling (crtanje bez naročitog cilja sem da se crta).

Ako ste u mogućnosti, odvojte svaki, ili svaki drugi dan po 15-ak minuta za svoj vizualni dnevnik.

Stvaranje

 • Najzabavniji deo. Skupite sve materijale koje imate i želite da koristite i samo počnite.  

  Za početak se trudite da date sebi što jednostavniji zadatak, a ako vam je potrebno još inspiracije možete koristiti zadatke, teme ili pitanja.

  Prazna strana često zna da pravi problem u glavi. Tako da ako se slučajno osećate zaglavljeno kad je vidite (verujte mi i meni se povremeno dešava), ne očajavajte.

  Moj omiljeni metod koji ne zahteva nikakvu pripremu je da prosto “odbelim” stranu; povučem jednu liniju, malu ili veliku i kasnije smislim kako da je “uključim” u priču koja nastane.

  Možete da odaberete da radite sa nekim određenim detaljima (cveće, zvezde, brodovi, oblaci, drveće, kuće i zgrade, ljudske i životinjske  figure…), ili da koristite neke paterne, dezene na koje ćete se fokusirati. Isto tako možete i da “pratite” svoju pozadinu.

  Ne postoje ograničenja. Slikajte, crtajte, pišite, lepite nalepnice, suvo cveće…

  Ako i dalje sedite i gledate u praznu stranu ispred sebe, bez ikakve ideje šta da radite, pokušajte sa nekim od sledećih pitanja:

  • Kako sam se osećala danas?
  • Šta želim najviše na svetu?
  • Šta me čini srećnom?
  • Kako se osećam upravo sad?
  • Gde želim da putujem?
 • Sa nekim temama kao što su:
  • Moja omiljena boja je…
  • Zahvalna sam na…
  • Moje omiljeno godišnje doba…
  • Moji planovi za budućnost…
  • Želim da budem…
  • Moja porodica/ prijatelji…

 

Ili iskoristite neki citat koji volite i koji vam se sviđa. Najveća draž je pravljenje kolaža. Kombinovanje crtanja, pisanja, lepljenja i prepuštanje kreativnoj energiji da vas vodi.
Kad malo uđete u štos isprobajte pravljenje slojeva. Boja preko boje, teksture, nalepnice… ali to je već za novi post.

Setite se, ne postoje greške, i svaka nazovi greška može biti ispravljena.

Slušajte svoju intuiciju i igrajte se.

 • Nadam se da vam je ovo dalo barem mali pregled kako Art journaling može biti izuzetno zabavan, kao i da ćete možda poželeti da počnete sa vođenjem svog vizuelnog dnevnika.
Da li ste nekada ranije probali Art jurnaling i da li vam ovo zvuči zanimljivo? Volela bih da čujem vaše mišljenje, pa ga podelite sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje!

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Putovanje heroja sa Bojanom Pražić

Ovog puta u goste nam je došla Bojana Pražić, po obrazovanju arhitekta, po rođenju kreativac i multipotencijalista, a pričale smo o tome kako se živi kreativnost kroz strukturu i akciju.

Pročitaj

Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Pročitaj

Art Journaling

Art journaling je proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči), a za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje.

Pročitaj

Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Pročitaj

Maštarium proizvodi

mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica