Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Naravno, prvo sam počela samo da zapisujem svoje želje, snove i planove. Ali ubrzo sam došla do zaključka da nema baš mnogo smisla da se bavim onim što želim, a da se ne bavim onim što me drži u mestu. Kada sam počela sa ovim procesom sve je postalo nekako jasnije.

No, nisu svi raspoloženi za pisanje i ne leži svima. Možda neki od vas bolje “rade” sa slikama i bojama. Ali nemojte da odustanete od vođenja dnevnika (journalinga) zato što pisanje ne osećate kao svoj način izražavanja, postoje i drugi načini na koji možete da radite na sebi, da se uskladite sa sobom, da se organizujete, da vodite svoje kreativne beleške, da volite i brinete o sebi.

Hajde da vidimo na koje sve načine možete da se povežete dublje sa sobom.

Klasično vođenje dnevnika

Ja izrazito verujem u snagu reči, bilo da je izgovorena ili zapisana. Ovo je i najjednostavniji način jer sve što je potrebno je da uzmete svoju svesku i pustite misli. Džulija Kamerun preporučuje da pišemo svako jutro 3 stranice toka misli, onako kako nam dolaze, bez ikakave filtracije i ulepšavanja, u cilju pražnjenja nebitnih misli i da bismo pokrenuli svoju stvaralačku energiju- takozvane Jutarnje stranice. Naravno ako jutro i nije vreme kad vam je do pisanja, ili vam se bioritam  ne uklapa sa ovim, pišite pre spavanja i mirne glave se prepustite okrepljujućem snu.

Struktuirano pisanje

Ovaj način vođenja dnevnika je vrlo sličan klasičnom. Razlika je u tome što koristi teme ili pitanja za pisanje. Odlično je za one kojima treba malo gurke ili motivacije da se otvore i ne mogu da smisle o čemu bi pisali. Možete da napravite listu za mesec dana unapred ili čak godinu. Pisanje može da se zadrži na toj temi, ali možete slobodno i da “pređete dalje” ako osetite da ste se povezali sa svojom unutrašnjom muzom (da je tako nazovemo).

Jedna rečenica dnevno

Idealno za one koji imaju malo vremena, ali i dalje žele da vode neku vrstu dnevnika. Dovoljno je samo par trenutaka dnevno i da u jednoj rečenici sumirate svoj dan. “Bila na poslu, padala je kiša, dosadan dan.” Naravno možete da ga produžite na jedan (ili dva) pasusa, ako osetite potrebu.

Bullet journaling

Poznatiji i kao BuJo, ovaj način journalinga je postao izuzetno popularan i spaja vođenje dnevnika sa planerom. Možete da bude potpuno jednostavan i monohrom, a imate i potpunu slobodu da ga ukrašavate kako god želite. Ovakvi planeri su često prava umetnička dela u rukama iskusnih.

Ja lično ga ne koristim, ali mi se sviđa njegova jednostavnost i preglednost. Isto tako smatram da lako može da vas održi “na putu” i organizovane, ali kao i sve ostale veštine i ovde je potrebno posvetiti malo vremena za organizaciju i popunjavanje vašeg bullet journal.

Još jedna sjajna stvar kod ovog načina vođenja dnevnika/ planera su razni trackeri- grafike putem kojih pratite svoj napredak u odabranim oblastima – navike, san, fizičko vežbanje, kreativno vreme, finansije i mnoge druge.

Ključ za popunjavanje je glavna stvar  ako ga koristite kao planer. Imate simbole koji označavaju da li je nešto urađeno ili ne i da li je pomereno za neki drugi datum i td. Ovo je dnevnik/planer koji zaslužuje da ima svoj odvojeni post obzirom na količinu detalja koji nosi sa sobom, a lepota je što je potpuno prilagodljiv svačijim potrebama i estetici.

Liste i spiskovi

Ovo možda i ne zvuči kao vođenje dnevnika, ali predstavlja kombinacija klasičnog vođenja dnevnika i Bullet Journalinga. Ovo je za vas ako volite liste, a želite da ostanu što jednostavnije. Svakog dana zapišete šta želite da uradite, kako želite da se osećate, možda i poneku pesmu za taj dan. I to je to. Kao mini zapis vaše svakodnevice.

Art journaling

Neki ljudi bolje misle kroz umetnost, sliku i boje i ovaj vid vođenja dnevnika je idealan za njih.  Bez obzira da li crtate, švrljate, slikate, lepite i pravite kolaže to sve spade u art journaling. Možete da beležite ideje, pravite skice, pišete pesme, sređujete misli…

Ako vam je ova tema nepoznata, ali ste zainteresovani da saznate još nešto o ovom načinu vođenja dnevnika, više možete pročitati u postu na tu temu.- Art journaling.


Vođenje dnevnika, ili knjige stanja kako ja volim da je zovem, mi je pomogla da shvatim i upoznam sebe malo bolje. Postala sam samosvesnija i zadovoljnija. Ponekad kada stvari ne idu kako sam zamislila, pustim sebe, budem nežna i spremim se da sve ponovo sutra uradim, možda samo malo drugačije.

Za koji god način da se opredelite, ne bi trebao da vam predstavlja teret ili obavezu, već uživanje. A čak i onda kada ne želite da pišete, probajte, mnogi izazovi mogu da se srede dok zapišete ono o čemu razmišljate. Mnogi snovi nisu naši, a mi ih sanjamo.

Eto. Da li ste nekad vodili dnevnik i da li ga sada vodite? Koji je vaš način sređivanja misli i brige o sebi? Volela bih da čujem vaše mišljenje pa ga podelite sa mnom putem komentara.


Srećno stvaranje.

Duša
Tagged , , , , , , , , , , , , ,