mastarium-mandale (8)

UPOZNAJTE SEBE KROZ VOĐENJE DNEVNIKA

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje, vođenje dnevnika.

Naravno, prvo sam počela samo da zapisujem svoje želje, snove i planove. Ali ubrzo sam došla do zaključka da nema baš mnogo smisla da se bavim onim što želim, a da se ne bavim onim što me drži u mestu. Kada sam počela sa ovim procesom sve je postalo nekako jasnije.

No, nisu svi raspoloženi za pisanje i ne leži svima. Možda neki od vas bolje “rade” sa slikama i bojama. Ali nemojte da odustanete od vođenja dnevnika (journalinga) zato što pisanje ne osećate kao svoj način izražavanja, postoje i drugi načini na koji možete da radite na sebi, da se uskladite sa sobom, da se organizujete, da vodite svoje kreativne beleške, da volite i brinete o sebi.

Klasično vođenje dnevnika

Ja izrazito verujem u snagu reči, bilo da je izgovorena ili zapisana. Ovo je i najjednostavniji način jer sve što je potrebno je da uzmete svoju svesku i pustite misli. Džulija Kamerun preporučuje da pišemo svako jutro 3 stranice toka misli, onako kako nam dolaze, bez ikakave filtracije i ulepšavanja, u cilju pražnjenja nebitnih misli i da bismo pokrenuli svoju stvaralačku energiju- takozvane Jutarnje stranice. Naravno ako jutro i nije vreme kad vam je do pisanja, ili vam se bioritam  ne uklapa sa ovim, pišite pre spavanja i mirne glave se prepustite okrepljujućem snu.

Struktuirano pisanje

Ovaj način vođenja dnevnika je vrlo sličan klasičnom. Razlika je u tome što koristi teme ili pitanja za pisanje. Odlično je za one kojima treba malo gurke ili motivacije da se otvore i ne mogu da smisle o čemu bi pisali. Možete da napravite listu za mesec dana unapred ili čak godinu. Pisanje može da se zadrži na toj temi, ali možete slobodno i da “pređete dalje” ako osetite da ste se povezali sa svojom unutrašnjom muzom (da je tako nazovemo).

Jedna rečenica dnevno

Idealno za one koji imaju malo vremena, ali i dalje žele da vode neku vrstu dnevnika. Dovoljno je samo par trenutaka dnevno i da u jednoj rečenici sumirate svoj dan. “Bila na poslu, padala je kiša, dosadan dan.” Naravno možete da ga produžite na jedan (ili dva) pasusa, ako osetite potrebu.

Bullet journaling

Poznatiji i kao BuJo, ovaj način journalinga je postao izuzetno popularan i spaja vođenje dnevnika sa planerom. Možete da bude potpuno jednostavan i monohrom, a imate i potpunu slobodu da ga ukrašavate kako god želite. Ovakvi planeri su često prava umetnička dela u rukama iskusnih.

Ja lično ga ne koristim, ali mi se sviđa njegova jednostavnost i preglednost. Isto tako smatram da lako može da vas održi “na putu” i organizovane, ali kao i sve ostale veštine i ovde je potrebno posvetiti malo vremena za organizaciju i popunjavanje vašeg bullet journal.

Još jedna sjajna stvar kod ovog načina vođenja dnevnika/ planera su razni trackeri- grafike putem kojih pratite svoj napredak u odabranim oblastima – navike, san, fizičko vežbanje, kreativno vreme, finansije i mnoge druge.

Ključ za popunjavanje je glavna stvar  ako ga koristite kao planer. Imate simbole koji označavaju da li je nešto urađeno ili ne i da li je pomereno za neki drugi datum i td. Ovo je dnevnik/planer koji zaslužuje da ima svoj odvojeni post obzirom na količinu detalja koji nosi sa sobom, a lepota je što je potpuno prilagodljiv svačijim potrebama i estetici.

Liste i spiskovi

Ovo možda i ne zvuči kao vođenje dnevnika, ali predstavlja kombinacija klasičnog vođenja dnevnika i Bullet Journalinga. Ovo je za vas ako volite liste, a želite da ostanu što jednostavnije. Svakog dana zapišete šta želite da uradite, kako želite da se osećate, možda i poneku pesmu za taj dan. I to je to. Kao mini zapis vaše svakodnevice.

Art journaling - vođenje dnevnika

Neki ljudi bolje misle kroz umetnost, sliku i boje i ovaj vid vođenja dnevnika je idealan za njih.  Bez obzira da li crtate, švrljate, slikate, lepite i pravite kolaže to sve spade u art journaling. Možete da beležite ideje, pravite skice, pišete pesme, sređujete misli…

Ako vam je ova tema nepoznata, ali ste zainteresovani da saznate još nešto o ovom načinu vođenja dnevnika, više možete pročitati u postu na tu temu.- Art journaling.

-umetnost- blokade- kreativnost- sloboda- sreća- svetlost - duša- traganje- maštar- um- intuicija-mentoring-koucing-znacenje-biznis-psihologija-roditelje-zivotni-art terapija-ekspresivna-rad na s (5)

Vođenje dnevnika, ili knjige stanja kako ja volim da je zovem, mi je pomogla da shvatim i upoznam sebe malo bolje. Postala sam samosvesnija i zadovoljnija. Ponekad kada stvari ne idu kako sam zamislila, pustim sebe, budem nežna i spremim se da sve ponovo sutra uradim, možda samo malo drugačije.

Za koji god način da se opredelite, ne bi trebao da vam predstavlja teret ili obavezu, već uživanje. A čak i onda kada ne želite da pišete, probajte, mnogi izazovi mogu da se srede dok zapišete ono o čemu razmišljate. Mnogi snovi nisu naši, a mi ih sanjamo.

Eto. Da li ste nekad vodili dnevnik i da li ga sada vodite? Koji je vaš način sređivanja misli i brige o sebi? Volela bih da čujem vaše mišljenje pa ga podelite sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje!

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Sastanak sa Unutrašnjim umetnikom

Rečima Džulije Kamerun, “Umetnički sastanak je vremenski period, možda dva sata nedeljno, koji izdvojite za sebe i posvetite negovanju vaše kreativne svesti, umetnika skrivenog u vama.
U svom osnovnom obliku, umetnički sastanak je izlet, igra koju planirate unapred i branite od svih uljeza. Nikoga ne pozivate na sastanak osim sebe i svog skrivenog umetnika. Poznatog još pod nazivom vaše kreativno dete.
Znači, bez ljubvnika, prijatelja, supružnika, dece, bez ikakve pratnje.”

Pročitaj

7 navika za kreativniji život

Bili mi svesni ili ne, stalno se vrtimo u istim krugovima, koji nam zapravo odmažu, ako nismo dovoljno svesni i pažljivi. Sjajna stvar je da navike možemo sami da promenimo kada shvatimo da nam ne čine. Caka je da se odučimo od starih, a u isto vreme da uvedemo nove.

Pročitaj

Emocije kao inspiracija

Motive upijam svuda, iz muzike, međuljudskih odnosa, veza, priča, prirode, baš svuda.

Ali se sve bazira na mojim emocijama koje mi te okolnosti i situacije bude.

Tako da, rekla bih da su moja inspiracija zapravo moje emocije.

Pročitaj

Život i nije toliko ozbiljan

Sebi to često moram da ponavljam kada je posao u pitanju. Kada želim da uradim nešto bitno ili u vremenskom roku. I sve to ne bi bilo toliko strašno, da ne postavljam skoro nemoguće zahteve pred sebe.

Pročitaj

Maštarium proizvodi

mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica