mastarium-mandale (8)

OSLOBAĐANJE OD STRESA

Znate onaj osećaj kad sve lepo zamislite, ali se sve nekako izmigolji i ništa ne ide po planu.

Ujutru nema kafe ili se upali rezerva u kolima baš onda kad kasnite negde i još plus vozite iza auto škole. Jedan od onih dana kad uživajući u sladoledu od čokolade jedan neposlušan zalogaj reši da se prisnije upozna sa vašom svetlom majicom.

Dan kada biste se najradije vratili pravo u krevet, a nije još ni podne. Nažalost, uvek smo izloženi stresu. Neki se snalaze bolje, neki lošije, ali niko nije imun.

Sve to dodatno utiče na našu kreativnost i vrlo je preporučljivo naći dobar i efektivan način za neutralisanje stresa. Najbitniji faktor je nešto zaista i uraditi, jer mnogi vole da se žale, ali retko ko nešto i uradi po tom pitanju.

Jer upravo je stvaranje odličan način da se oslobodite svega što vas stiska i pritiska.

Šta mislite o pisanju?

Ne mislim da sednete i napišete knjigu o stresu (mada ni to nije loša ideja, ako želite), već uzmite neki notes, dnevnik, svesku, parče papira i zapišite kako se osećate. Izbacite iz sebe sve što vas sputava, tišti i čini nesrećnim.

Oslobodite se.

Istraživanja su pokazala da pisanje o stresnim situacijama i doživaljajima mogu da umanje stres, poprave funkcionisanje imunog sistema i povećaju osećaj blagostanja i zadovoljstva.

Porazgovarajte sami sa sobom i probajte da odgovorite na neka pitanja:

1. Šta je izvor mog stresa?

2. Šta činim da bih sebi pomogla/pomogao i da li to funkcioniše?

3. Šta bih još mogla/mogao da uradim ili da uvedem kao praksu za smanjenje stresa?

Kao i svi drugi, i kreativci bi trebali da naprave plan i strategiju za smanjenje stresa. Naročito ako se trudite da vaše stvaralaštvo bude i glavni izvor prihoda u vašim životima. Dodatno da biste smanjili stres u svakodnevnom životu obratite pažnju i na sopstvene misli i reakcije na spoljašnje uslove. Neke stvari možete da promenite, ali na neke ne možete ni da utičete. Možete da promenite samo svoju reakciju na njih. Vrlo često sami sebe sabotirate i odbijate da se otrgnete od takvih reakcija kada se dese. Sve je samo stvar prakse i ponavljanja.

Ja lično pored pisanja volim i fizički da istresem stres. Obujem patike, izađem napolje i trčim. Najradije sama, da sredim svoju glavu, svoje misli i napunim baterije. Ili da se prepustim Art journalingu i intuitivnom stvaranju. Tada mogu da se dodatno pozabavim svojim stresom i da ga sagledam iz drugih perspektiva.

A možeš i ti.

Ne postoji pogrešan način za relaksaciju, samo je pitanje šta vama prija i koja tehnika vam odgovara. Jednom će to biti pisanje, jednom slikanje, a nekad možda kontemplacija u samoći ili razgovor sa prijateljima. Bitno je samo da ne tapkamo u mestu, zar ne? 😉

Koji je vaš način za smanjenje ili eliminaciju stresa? Podelite sa mnom putem komentara.

SREĆNO STVARANJE

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Putovanje heroja sa Bojanom Pražić

Ovog puta u goste nam je došla Bojana Pražić, po obrazovanju arhitekta, po rođenju kreativac i multipotencijalista, a pričale smo o tome kako se živi kreativnost kroz strukturu i akciju.

Pročitaj

Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Pročitaj

Art Journaling

Art journaling je proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči), a za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje.

Pročitaj

Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Pročitaj