mastarium-mandale (8)

UZMI I URADI

Ja volim da planiram.

Naročito kad zamislim nešto novo, pa onda krenem da ga “razvijam” i detaljišem, pa idem u sitna crevca. I naravno tome nikad kraja.

Čim ideja samo prođe pored mene, ja već osnivam firmu, pravim korporaciju, razmišljam o uvozu-izvozu, i tako dalje.  Zaista verujem da je dobar plan bitan, ali pitanje je gde se planiranje završava i kad. Ja bih mogla da planiram u nedogled, čini mi se. A znam i da nisam sama u tome.

Ovo je neka vrsta podsećanja i podrške nama koji ne znamo da se otrgnemo iz zamke planiranja i da počnemo da radimo ono šta planiramo.

Na početku:

Prestani da planiraš i uradi!

Ja sebi često kažem kad krenem da filozofiram “Uzmi i uradi!” (da, obožavam da pričam sa sobom).

Odmah da se ogradim, smatram da je dobro većinu stvari isplanirati, imati okviran raspored i redosled radnji i zadataka. Plan će naravno biti veoma koristan pri radu, no u jednom trenutku morate početi da se bavite svojim projektom, a ne da besomučno planirate.

Možda taj projekat nije gotov i nije savršen, ali ako budete čekali to savršenstvo, možda nikada nećete ni početi sa radom.

Uzmi i uradi!

Svi smo mi različiti. I svi projekti su različiti, ali postoje neki znaci koji govore da je možda vreme da završite sa planiranjem i počnete sa radom.

Imate okvirni nacrt

Uvek je potrebno imati barem skicu ili mini plan da bi se počelo sa nekim novim projektom, ali ja i meni slični, uradimo mnogo više nego što je zaista potrebno.
Stvar je u tome da počnete sa radom onda kad imate okvirni plan, jer ćete svejedno morati da prilagođavate svoj plan u zavisnosti od razvoja ideje i situacija. Plan će se uvek dorađivati i korigovati, tako da je skoro nemoguće stvoriti jedan detaljan od samog starta do finiša.

Stalno menjate svoju ideju

Ovo je ozbiljna boljka koja se i meni često dešava. Stalno će nailaziti nove ideje, tako da će ona “stara” koja se detaljno planira, ostati neurađena.
Stalno menjanje ideje vas ostavlja samo sa gomilom planova, i nijednim završenim projektom. Sa ovim nema šale i ako vam zaista ideja zvuči vredna pažnje počnite sa radom na njoj što pre. Dok opet ne naiđe neka nova.

Previše brinete šta drugi misle

Ako se bavite nekim vidom kreativnog posla, očigledno je da je bitno šta drugi ljudi misle i da li im se sviđa vaš produkt (proizvod). Ali ako se konstantno trudite da zadovoljite tuđe potrebe i da im ugodite, a zanemarujete sebe, ta igra je osuđena na propast. Fokusirajte se na sebe i na svoje ciljeve.
Ako se budete opterećivali tuđim mišljenjima nikad se nećete pokrenuti.

Sad kad znate koji su znaci, šta ćete sa njima?

Zadajte sebi rok

Po meni ovo je najbolja stvar za svaki projekat. Postavite sebi rok i nađite nekog od poverenja ko će vam pomoći da ispratite raspored. Možete postaviti rok za ceo, ali i za određene delove projekta. Meni ovo najviše koristi.

Ne pravite puno ciljeva

I ne preterujte u postavljanju istih – Iako je postavljanje ciljeva izuzetno važno da bi se neki projekat završio, može i u tome da se pretera. Ako stalno dodajete i menjate cilj, vrlo je verovatno da nigde nećete ni stići, a kamoli da završite započeto. Posvetite se jednom, većem cilju i ne talasajte mnogo.

Počnite što pre

Čim napravite okvirni plan počnite. Učite usput i prilagodite se svojoj ideji i trenutnoj situaciji. Neke stvari ne možete ni zamisliti dok vam se ne dese. A ako počnete rano, sam proces postaje deo plana.

Ja volim da planiram, ali zaista ponekad upadnem u zamku i dešavalo mi se da ni ne primetim koliko se vrtim u krug. Iako je planiranje divna i korisna stvar, ne vredi ništa ako ne počnete da radite na svom projektu.

Uzmi i uradi!

Kako vi stojite sa sprovođenjem ideja u delo? Da li planirate u nedogled ili se odmah bacate u vatru? Podelite sa mnom vaše misli na ovu temu putem komentara.

Srećno stvaranje.

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Putovanje heroja sa Bojanom Pražić

Ovog puta u goste nam je došla Bojana Pražić, po obrazovanju arhitekta, po rođenju kreativac i multipotencijalista, a pričale smo o tome kako se živi kreativnost kroz strukturu i akciju.

Pročitaj

Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Pročitaj

Art Journaling

Art journaling je proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči), a za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje.

Pročitaj

Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Pročitaj