mastarium-mandale (8)

UZMI I URADI

Ja volim da planiram.

Naročito kad zamislim nešto novo, pa onda krenem da ga “razvijam” i detaljišem, pa idem u sitna crevca. I naravno tome nikad kraja.

Čim ideja samo prođe pored mene, ja već osnivam firmu, pravim korporaciju, razmišljam o uvozu-izvozu, i tako dalje.  Zaista verujem da je dobar plan bitan, ali pitanje je gde se planiranje završava i kad. Ja bih mogla da planiram u nedogled, čini mi se. A znam i da nisam sama u tome.

Ovo je neka vrsta podsećanja i podrške nama koji ne znamo da se otrgnemo iz zamke planiranja i da počnemo da radimo ono šta planiramo.

Na početku:

Prestani da planiraš i uradi!

Ja sebi često kažem kad krenem da filozofiram “Uzmi i uradi!” (da, obožavam da pričam sa sobom).

Odmah da se ogradim, smatram da je dobro većinu stvari isplanirati, imati okviran raspored i redosled radnji i zadataka. Plan će naravno biti veoma koristan pri radu, no u jednom trenutku morate početi da se bavite svojim projektom, a ne da besomučno planirate.

Možda taj projekat nije gotov i nije savršen, ali ako budete čekali to savršenstvo, možda nikada nećete ni početi sa radom.

Uzmi i uradi!

Svi smo mi različiti. I svi projekti su različiti, ali postoje neki znaci koji govore da je možda vreme da završite sa planiranjem i počnete sa radom.

Imate okvirni nacrt

Uvek je potrebno imati barem skicu ili mini plan da bi se počelo sa nekim novim projektom, ali ja i meni slični, uradimo mnogo više nego što je zaista potrebno.
Stvar je u tome da počnete sa radom onda kad imate okvirni plan, jer ćete svejedno morati da prilagođavate svoj plan u zavisnosti od razvoja ideje i situacija. Plan će se uvek dorađivati i korigovati, tako da je skoro nemoguće stvoriti jedan detaljan od samog starta do finiša.

Stalno menjate svoju ideju

Ovo je ozbiljna boljka koja se i meni često dešava. Stalno će nailaziti nove ideje, tako da će ona “stara” koja se detaljno planira, ostati neurađena.
Stalno menjanje ideje vas ostavlja samo sa gomilom planova, i nijednim završenim projektom. Sa ovim nema šale i ako vam zaista ideja zvuči vredna pažnje počnite sa radom na njoj što pre. Dok opet ne naiđe neka nova.

Previše brinete šta drugi misle

Ako se bavite nekim vidom kreativnog posla, očigledno je da je bitno šta drugi ljudi misle i da li im se sviđa vaš produkt (proizvod). Ali ako se konstantno trudite da zadovoljite tuđe potrebe i da im ugodite, a zanemarujete sebe, ta igra je osuđena na propast. Fokusirajte se na sebe i na svoje ciljeve.
Ako se budete opterećivali tuđim mišljenjima nikad se nećete pokrenuti.

Sad kad znate koji su znaci, šta ćete sa njima?

Zadajte sebi rok

Po meni ovo je najbolja stvar za svaki projekat. Postavite sebi rok i nađite nekog od poverenja ko će vam pomoći da ispratite raspored. Možete postaviti rok za ceo, ali i za određene delove projekta. Meni ovo najviše koristi.

Ne pravite puno ciljeva

I ne preterujte u postavljanju istih – Iako je postavljanje ciljeva izuzetno važno da bi se neki projekat završio, može i u tome da se pretera. Ako stalno dodajete i menjate cilj, vrlo je verovatno da nigde nećete ni stići, a kamoli da završite započeto. Posvetite se jednom, većem cilju i ne talasajte mnogo.

Počnite što pre

Čim napravite okvirni plan počnite. Učite usput i prilagodite se svojoj ideji i trenutnoj situaciji. Neke stvari ne možete ni zamisliti dok vam se ne dese. A ako počnete rano, sam proces postaje deo plana.

Ja volim da planiram, ali zaista ponekad upadnem u zamku i dešavalo mi se da ni ne primetim koliko se vrtim u krug. Iako je planiranje divna i korisna stvar, ne vredi ništa ako ne počnete da radite na svom projektu.

Uzmi i uradi!

Kako vi stojite sa sprovođenjem ideja u delo? Da li planirate u nedogled ili se odmah bacate u vatru? Podelite sa mnom vaše misli na ovu temu putem komentara.

Srećno stvaranje.

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Kreativnost i dečija perspektiva

A zamislite kako bi bilo sjajno kada biste ponovo mogli da gledate na život sa tim dečijim oduševeljenjem? Svaki dan bi bio magičan i kreativnost bi vam dolazila potpuno prirodno. Pa čak i ako nemate problem sa kanalisanjem kreativne energije, nije loše ponekad se uskladiti sa svojim Unutrašnjim detetom.

Pročitaj

Sastanak sa Unutrašnjim umetnikom

Rečima Džulije Kamerun, “Umetnički sastanak je vremenski period, možda dva sata nedeljno, koji izdvojite za sebe i posvetite negovanju vaše kreativne svesti, umetnika skrivenog u vama.
U svom osnovnom obliku, umetnički sastanak je izlet, igra koju planirate unapred i branite od svih uljeza. Nikoga ne pozivate na sastanak osim sebe i svog skrivenog umetnika. Poznatog još pod nazivom vaše kreativno dete.
Znači, bez ljubvnika, prijatelja, supružnika, dece, bez ikakve pratnje.”

Pročitaj

7 navika za kreativniji život

Bili mi svesni ili ne, stalno se vrtimo u istim krugovima, koji nam zapravo odmažu, ako nismo dovoljno svesni i pažljivi. Sjajna stvar je da navike možemo sami da promenimo kada shvatimo da nam ne čine. Caka je da se odučimo od starih, a u isto vreme da uvedemo nove.

Pročitaj

Emocije kao inspiracija

Motive upijam svuda, iz muzike, međuljudskih odnosa, veza, priča, prirode, baš svuda.

Ali se sve bazira na mojim emocijama koje mi te okolnosti i situacije bude.

Tako da, rekla bih da su moja inspiracija zapravo moje emocije.

Pročitaj