mastarium-mandale (8)

ŽIVOT I NIJE TOLIKO OZBILJAN

Razgovor sa sobom: - Opusti se.

Sebi to često moram da ponavljam kada je posao u pitanju. Kada želim da uradim nešto bitno ili u vremenskom roku. I sve to ne bi bilo toliko strašno, da ne postavljam skoro nemoguće zahteve pred sebe. Sama sam sebi najgori neprijatelj. A znam da ću sebe ubiti u pojam ako ne uspem da izvršim zamišljeno i tako u krug.

Nekad samo treba usporiti i opustiti se.  Život nije toliko ozbiljan.

Znam ja da uživam i da se opuštam.

Znam i da budem spontana i da uživam u trenutku. Tada sve teče samo od sebe, jer su svi putevi otvoreni.

Kada se stisnemo i kad nam se strah ili sumnja približe neopaženo naša kreativnost je osuđena na propast. Zatrpana duboko ispod nesigurnosti i bojazni, napetosti i stresa…

Opusti se, otvori i pruži sebi šansu da pogrešiš.

Na greškama se uče lekcije na koje drugačije nikad nećemo naići.

I šta je najgore što može da ti se desi?

Neko će da kaže da to što si uradila nije remek delo? Pa šta? Ti si uložila svoje vreme, svoj talenat, svoju goruću želju da stvaraš i usput stvorila nešto. Nije li to sasvim dovoljno da se bude zadovoljna?

Nekom možda nije. Meni jeste.

Biram da mi bude dovoljno.

Biram da uživam u procesu stvaranja i da mi novi projekti budu vreme za opuštanje, a ne da proizvode stres. Nisam slikar i ne planiram da postanem, ali me to ne sprečava da se igram sa četkicama i bojama.

I opet se setim da život ne treba da bude toliko ozbiljan.

Zar ne? 🙂

 

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Putovanje heroja sa Bojanom Pražić

Ovog puta u goste nam je došla Bojana Pražić, po obrazovanju arhitekta, po rođenju kreativac i multipotencijalista, a pričale smo o tome kako se živi kreativnost kroz strukturu i akciju.

Pročitaj

Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Pročitaj

Art Journaling

Art journaling je proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči), a za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje.

Pročitaj

Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Pročitaj