mastarium-mandale (8)

ŽIVOT I NIJE TOLIKO OZBILJAN

Razgovor sa sobom: - Opusti se.

Sebi to često moram da ponavljam kada je posao u pitanju. Kada želim da uradim nešto bitno ili u vremenskom roku. I sve to ne bi bilo toliko strašno, da ne postavljam skoro nemoguće zahteve pred sebe. Sama sam sebi najgori neprijatelj. A znam da ću sebe ubiti u pojam ako ne uspem da izvršim zamišljeno i tako u krug.

Nekad samo treba usporiti i opustiti se.  Život nije toliko ozbiljan.

Znam ja da uživam i da se opuštam.

Znam i da budem spontana i da uživam u trenutku. Tada sve teče samo od sebe, jer su svi putevi otvoreni.

Kada se stisnemo i kad nam se strah ili sumnja približe neopaženo naša kreativnost je osuđena na propast. Zatrpana duboko ispod nesigurnosti i bojazni, napetosti i stresa…

Opusti se, otvori i pruži sebi šansu da pogrešiš.

Na greškama se uče lekcije na koje drugačije nikad nećemo naići.

I šta je najgore što može da ti se desi?

Neko će da kaže da to što si uradila nije remek delo? Pa šta? Ti si uložila svoje vreme, svoj talenat, svoju goruću želju da stvaraš i usput stvorila nešto. Nije li to sasvim dovoljno da se bude zadovoljna?

Nekom možda nije. Meni jeste.

Biram da mi bude dovoljno.

Biram da uživam u procesu stvaranja i da mi novi projekti budu vreme za opuštanje, a ne da proizvode stres. Nisam slikar i ne planiram da postanem, ali me to ne sprečava da se igram sa četkicama i bojama.

I opet se setim da život ne treba da bude toliko ozbiljan.

Zar ne? 🙂

 

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Kreativnost i dečija perspektiva

A zamislite kako bi bilo sjajno kada biste ponovo mogli da gledate na život sa tim dečijim oduševeljenjem? Svaki dan bi bio magičan i kreativnost bi vam dolazila potpuno prirodno. Pa čak i ako nemate problem sa kanalisanjem kreativne energije, nije loše ponekad se uskladiti sa svojim Unutrašnjim detetom.

Pročitaj

Sastanak sa Unutrašnjim umetnikom

Rečima Džulije Kamerun, “Umetnički sastanak je vremenski period, možda dva sata nedeljno, koji izdvojite za sebe i posvetite negovanju vaše kreativne svesti, umetnika skrivenog u vama.
U svom osnovnom obliku, umetnički sastanak je izlet, igra koju planirate unapred i branite od svih uljeza. Nikoga ne pozivate na sastanak osim sebe i svog skrivenog umetnika. Poznatog još pod nazivom vaše kreativno dete.
Znači, bez ljubvnika, prijatelja, supružnika, dece, bez ikakve pratnje.”

Pročitaj

7 navika za kreativniji život

Bili mi svesni ili ne, stalno se vrtimo u istim krugovima, koji nam zapravo odmažu, ako nismo dovoljno svesni i pažljivi. Sjajna stvar je da navike možemo sami da promenimo kada shvatimo da nam ne čine. Caka je da se odučimo od starih, a u isto vreme da uvedemo nove.

Pročitaj

Emocije kao inspiracija

Motive upijam svuda, iz muzike, međuljudskih odnosa, veza, priča, prirode, baš svuda.

Ali se sve bazira na mojim emocijama koje mi te okolnosti i situacije bude.

Tako da, rekla bih da su moja inspiracija zapravo moje emocije.

Pročitaj