mastarium-mandale (8)

7 NAVIKA ZA KREATIVNIJI ŽIVOT

Ljudi su bića navika.

Bili mi svesni ili ne, stalno se vrtimo u istim krugovima, koji nam zapravo odmažu, ako nismo dovoljno svesni i pažljivi. Sjajna stvar je da navike možemo sami da promenimo kada shvatimo da nam ne čine. Caka je da se odučimo od starih, a u isto vreme da uvedemo nove.

Menjanje navika je sve samo ne jednostavan i brz proces, ali zaista vredi. Da biste osigurali svoj uspeh postavite ovo kao prioritet. Uvidite koje navike vam ne rade i koje biste želeli da eliminišete iz svog života, te sa kojim novim navikama biste voleli da ih zamenite.

Odaberite KO želite da budete.

Koje navike želite da imate u budućnosti i koje će vam pomoći da napredujete u životu uopšte.

Preuzmite odgovornost za svoj život.

Ako gledate svet očima žrtve, krajnje je vreme da to ostavite iza sebe. Niste žrtva. Nema slučajnosti i nema žrtvi. Vi ste jedini koji imaju sposobnost da nešto uradite i da promenite svoj život. Možete kriviti druge, ali to nije rešenje koje tražite.

Dok god ne prihvatite da se život dešava ZA vas, a ne vama, bićete u kavezu koji ste sami sebi nametnuli.

Preuzmite odgovornost za svoj život.

Ako gledate svet očima žrtve, krajnje je vreme da to ostavite iza sebe. Niste žrtva. Nema slučajnosti i nema žrtvi. Vi ste jedini koji imaju sposobnost da nešto uradite i da promenite svoj život. Možete kriviti druge, ali to nije rešenje koje tražite.

Dok god ne prihvatite da se život dešava ZA vas, a ne vama, bićete u kavezu koji ste sami sebi nametnuli.

Iskoristite svoje talente, svoju unutrašnju snagu, vrednosti, kreativnost, pa i slabosti i druge izazove da biste situaciju preokrenuli u svoju korist. Budite nežni i pažljivi da biste dobili ljubav, stvarajte da biste potakli druge da stvaraju.

Vratite kontrolu svog života u svoje ruke.

Upijajte svet oko sebe.

Inspiracija zaista jeste svuda.

Oko vas i u vama, ali ne morate da je pronalazite. Samo joj dopustite da se pojavi. Dopustite joj da se iskaže. Posle toga je samo ispratite i počnite da stvarate. Nekad je započinjanje projekta bez čekanja inspiracije najinspirativniji potez koji možete da povučete.

Družite se sa inspirativnim ljudima. Obratite pažnju na druge ljude na ulici ili u prevozu. Zaista pogledajte zgrade pored kojih prolazite, primetite promene koje se dešavaju iz dana u dan u prirodi.

Čitajte – slušajte – gledajte

Svaki dan pročitajte nešto novo.

Retko ko bi uspeo da za dan pročita 200 strana, ali svako od nas može da pročita par stranica svakodnevno. Ja i pored toga što imam periodične pauze u čitanju, skoro svakog dana pročitam barem 10 strana neke knjige. Male akcije koje preduzimate svakodnevno mogu dovesti do velikih rezultata/efekata.

Ako niste baš preludi za čitanjem, ili provodite baš mnogo vremena u prevozu ili kolima možete odabrati audio knjige ili gledanje edukativnih/inspirativnih videa. U svakom slučaju, posvećenost je ono što će vas dovesti do rezultata i promene.

Stvarajte.

Kreativnost je kao mišić. Što više stvarate to vam lakše ide, sve ste usklađeniji sa sobom i naravno vaša veština napreduje. Pratite svoj napredak tako što ćete se, sa vremena na vreme, vraćati u nazad da biste “pogledali” kako i koliko ste napredovali.

Vaš život je vaše glavno umetničko delo tako mu i pristupite.

Aktivirajte se.

“U zdravom telu- zdrav duh.”

Pokrenite se. Vaše telo će vam biti zahvalno, ali ćete se i mentalno, psihički, duhovno… bolje osećati. Fizička aktivnost povećava lučenje hormona sreće i zadovoljstva, što automatski ima uticaja na vaš celokupan život.

Ja redovno idem na trčanje i to vreme koje provodim sama sa svojim mislima ima ogroman uticaj na moje misli i moju kreativnsot. Tada se mnoge ideje pojave, jer sam u (dovoljno) opuštenom stanju.

A posle toga jedino vam preostaje da ideju prenesete u fizičku formu, zar ne? 😉

Prestanite da brinete, analizirate, strahujete, proričete budućnost (naravno lošu), opustite se i zabavite. Jeste da smo svi ovde sa nekom svrhom, ali neće vam biti ništa lakše ako budete preterano ozbiljni. Naprotiv. Smejte se. Posmatrajte život kao igru, svoje umetničko delo i zabavljajte se.

Zabavljajte se.

Znam da ponekad nije lako. Znam da se dešavaju stvari koje vas mogu izbaciti iz takta. I ne, ne možete gledati život isključivo kroz ružičaste naočare, ili zatvarati oči pred realnošću, ali imate mogućnost odabira da im ne pridajete suviše značaja i uvek možete naći nešto pozitivno, zabavno i korisno u svojim iskustvima.

Budite istrajni

Posvetite se svom cilju. Posvetite se svom kreativnom životu i ne odustajte. Budite istrajni, u menjanju svojih navika, u građenju svog života, u stvaranju svoje umetnosti. Ne posustajte u pohodu na svoje snove. Ne posustajte u traženju smisla.

Verujte i ne odustajte. Jer kreativnost će vas uvek voditi napred, čak i kada mislite da napred ne postoji.

Šta biste vi dodali na ovaj spisak? Da li želite da unesete neke nove navike u svoj život? Podelite sa mnom putem komentara.

Srećno stvaranje.

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Putovanje heroja sa Bojanom Pražić

Ovog puta u goste nam je došla Bojana Pražić, po obrazovanju arhitekta, po rođenju kreativac i multipotencijalista, a pričale smo o tome kako se živi kreativnost kroz strukturu i akciju.

Pročitaj

Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Pročitaj

Art Journaling

Art journaling je proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči), a za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje.

Pročitaj

Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Pročitaj