mastarium-mandale (8)

LAKOĆA STVARANJA

art-žurnaling tehnikom

Zamislite da se igrate…

Zamislite da vas ta igra isceljuje…

Zamislite da kroz to stvaranje ponovo pronađete Sebe….

Zamislite kako bi bilo da isključite um, a uključite maštu….

Idemo?

Tri, čet’ri, sad!

Zašto da počnete sa svojim art-žurnalom:

 • dublje vas povezuje sa samim sobom, nežno oslobađa vašu kreativnost
 • zato što je zabavan!
 • zato što vam daje slobodu da stvarate šta god poželite, bez krutih pravila i ograničenja

Šta je art-žurnaling?

Art-žurnal je vizualni dnevnik u kojem možete vežbati odabranu tehniku, bez pravila i očekivanja, dok se u isto vreme potpuno autentično izražavate.

Kako sam ja počela?

Sećam se svojih prvih pokušaja da nešto nacrtam ili naslikam. U meni je još sedeo Gremlin i poprilično glasno ponavljao „Ti nisi kreativna… ti nisi kreativna…”, ali nisam mu dozvolila da me omete u nastojanju da nešto uradim.

Da li je bilo sjajno? Ni blizu.
Da li je bilo uspešno? Veoma.

Sve te unutrašnje dvojbe su stvarne. Strah od belog papira. Strah da ne „uništimo” platno. I dok se te misli komešaju, sve je teže opustiti se i prepustiti se. Što sam više želela da stvorim nešto „lepo”, to je strah bio jači. Zato sam u jednom trenutku rešila da napravim nešto „ružno”.

Tada je sve postalo lakše.

Gremlin više nije mogao da mi se suprotstavlja jer je i on znao da ću stvoriti nešto ružno. Tako bi mi samo dokazao da je sve vreme bio u pravu. A ja sam se igrala kao malo dete i uživala. Ništa više nije bilo bitno. Boja preko boje, reči preko slika, slike preko boje, i tako u krug.

Lepota art-žurnala jeste u tome što sam po sebi ne traži velikog umetnika, ne traži nikakvu genijalnost, niti ozbiljnost. Samim tim, naši gremlini mogu mirno da stoje po strani bez bojazni da će se nešto strašno desiti. Sve je potpuno bezazleno, a u isto vreme neverovatno oslobađajuće.

Kako vam art-žurnal može pomoći da porastete?

Na umetničkom, ali i na ličnom planu

Kombinovanjem boja, umetničke slobode i reči sve se savršeno uklapa u izražavanje vaše autentičnosti. Vaš kreativni izraz, a samim tim i vaš glas, postaje „zvučniji”, sigurniji i jasniji.

Razvijate lagano svoj stil i spoznajete svoje preference, kako u kreativnosti, tako i u životu.

Dozvoljava vam da se prepustite stvaralačkom procesu bez bojazni kakav će biti finalni proizvod jer ne postoje pravila, zadaci, i veoma je intuitivan.

Art-žurnal vam pruža mogućnost da budete ko jeste, da budete ponosni početnik, znajući da je sve ovo deo eksperimentisanja i istraživanja.

Dozvoljava vam da proniknete u različite tehnike i medije, i da sasvim predano pratite svoju intuiciju, svoje unutrašnje vođstvo, stvarajući kako god želite.

Šta dobijate u okviru ovog digitalnog art-žurnal paketa:

 • art-žurnal priručnik
  – Smernice kako da odaberete svoj art-žurnal
  – Preporuke vezane za art-materijal
  – Kako da počnete i o čemu da pišete
  – 40 tema za rad i 20 vežbi
  – Sve to zajedno na 90 strana
 • tabelu za praćenje i evaluaciju rada
 • kako biste mogli da pratite svoj napredak i ocenite svoja stanja u toku i nakon stvaranja
 • e-book: Magija kreativne prakse
 • jednostavni koraci za uspostavljanje redovne kreativne prakse
 • meditaciju za opuštanje i povezivanje sa svojom najkreativnijom verzijom

CENA ART JOURNAL E-BOOKa JE 19€

Pozivam vas da:

– isključite mozak, otvorite srce i uposlite ruke;
– se igrate bez bojazni od greške i rasterećeno od pravila;
– uz art-žurnaling otkrijete svašta novo o sebi i da (najzad) dopustite sebi da budete ko jeste – razigrano, kreativno biće;
– budete slobodni u svojoj kreativnosti

Ko sam ja da vam pričam o tome?

Ja sam umetnica, muzičarka, mentorka, ljubiteljka kafe i trčanja, i trostruka mama.
Pronašla sam sebe ponovo kroz kreativni izraz i od tada uživam da pomažem drugima da kroz igru i stvaranje pronađu autentični izraz, upoznaju sebe i transformišu se u radoznale kreativce.

Prateći svoju radoznalost, 2017. godine pokrećem blog Maštarium, koji 2021. prerasta u Centar za kreativno istraživanje, razvoj i edukaciju. To je mesto istomišljenika i drugih kreativaca – otvorenih, hrabrih i spremnih da zarone u svoje stvaralaštvo.

Kroz više autorskih radionica i programa pronašla sam svoj pristup i metod rada koji spaja dugogodišnje iskustvo u radu s decom i mladima, ljubav prema stvaranju i intuitivni, kreativni koučing.

Duboko verujem da je svako sposoban da stvara dokle god je dovoljno hrabar da zakorači u proces, zaboravljajući na pravila i strah da će pogrešiti. Da otvori svoje srce, isključi svoj um i prepusti se svojoj mašti.

Maštarium proizvodi

mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica

Život i nije toliko ozbiljan

Sebi to često moram da ponavljam kada je posao u pitanju. Kada želim da uradim nešto bitno ili u vremenskom roku. I sve to ne bi bilo toliko strašno, da ne postavljam skoro nemoguće zahteve pred sebe.

Pročitaj

Uzmi i uradi

Svi smo mi različiti. I svi projekti su različiti, ali postoje neki znaci koji govore da je možda vreme da završite sa planiranjem i počnete sa radom.

Pročitaj

Čarobni svet Male stvaraonice

Postoje ti neki čarobnjaci?

Oni koji svašta nešto mogu da stvore, od svačega i ničega.

Magičnim putem pretvaraju najobičnije stvari u najneobičnije proizvode.

Pročitaj

Kako prestati sa odlaganjem

Nažalost, ja jako dobro poznajem odlaganje.
Ranije sam za sebe mislila da sam ekspert u odlaganju, Majstorski nivo, crni pojas, sedmi dan ekspert.

Pročitaj

Šta raditi sa viškom ideja

Svakom kreativcu se povremeno desi da se susretne sa gomilom istovremenih novih ideja. Počnu da dolaze sa svih strana i da vas polako, ali sigurno, zatrpavaju. 
Iako je to izuzetno nezgodno, ipak je mnogo bolje nego kad ih nema ni od korova.

Pročitaj

Kreativnost kao životni stil

Znate kako izgleda kad sretnete nekog ko kod vas pokrene celu lavinu događaja?
Jedna od tih osoba u mom životu je Zorana Komanov.

Spojio nas je posao, a usput smo prepoznale jedna drugu i postale prijatelji.
Što i nije teško jer ona ima neku neverovatnu energiju koja vrca na sve strane, i sa njom jedva čekate da nešto novo smislite ili napravite.

Pročitaj