mastarium-mandale (8)

ORGANIZACIJA KREATIVNOG RADA

Znate onaj osećaj kada želite nešto da radite, ali jednostavno ne znate odakle da počnete?

Da li prvo radite ono što vam se sviđa, ili ono što vam se ne sviđa? Šta je bitnije ili šta je lakše?

Da li svaki dan nailazite na isto pitanje i onda lagano počinjete da gubite volju da išta i radite?

Kreativci su sami po sebi potpuno fantastične ličnosti, zar ne? Postoje oni koji su uspeli da pronađu neki sistem koji radi za njih i da odlično funkcionišu u svom kreativnom svetu. U današnje vreme izgleda kao da je lako biti organizovan, na sve strane neke aplikacije koje nam čine život lakšim i organizovanijim. Mada moguće je i da mi se samo čini. Nekad od silne šume ne vidimo stablo.

Elem, uvreženo mišljenje je da su kreativci neorganizovani.

Kad neko spomene kreativni prostor verovatno vam je odmah u glavi prostor u kojem je gomila stvari svuda naokolo, potpuni nered. Ali iako nije sve kao u apoteci i nije svaka sitnica na svom mestu, neki umovi jednostavno bolje rade u „opuštenom“ okruženju.

Ovako nekako, zar ne?

Ja sam u različitim periodima života (a i godišnjih doba) imala omiljena mesta za „rad“. Nekad je to biblioteka, nekad soba i radni sto, nekad pod, a nekad klupa u parku ili neko drugo mesto na kojem mogu da uživam i upijam spoljne uticaje. Nekad u potpunom redu i tišini, a nekad u potpunom haosu.

No, bez obzira na količinu haosa koji tolerišete oko sebe i u kojem obitavate, da biste se posvetili kreativnom radu morate imati kakvu-takvu organizaciju.

„Zašto ako mi više odgovara da stvari radim po slobodnoj volji?“

Baš zato. Mnogima se dešava da započnu više projekata u isto vreme, znam da se meni to dešava. Da biste izbegli gomilanje započetih, a nikada završenih projekata, dobro je biti organizovan, ako ništa drugo, onda imati mesto za te započete projekte. Da biste poštovali rokove i da ne biste čekali da se inspiracija pojavi, a nje nema danima, nedeljama, mesecima dobro je imati nekakav raspored.

Ovoga puta ćemo razmatrati neke od načina kako upravljati svojim danom i svojim radnim vremenom.

Nadam se da će vam neki od ovih predloga pomoći da reorganizujete svoj dan i povećate produktivnost, jer upravo je to glavni razlog cele ove priče.

Zapisujte svoje planove

Ima više načina. Možete pisati TO-DO liste samo pazite da ne preterate sa brojem zadataka koje zadajete sebi. Ja sam došla do zaključka da meni najbolje radi 3 zadatka dnevno. To ne znači da neću raditi više od toga ako imam vremena, volje i mogućnosti, ali sama sebe sam osigurala jer je velika verovatnoća da ću uraditi ta 3 zadatka, i samim tim ću se osećati zadovoljno i produktivno.

Ja pišem običnu listu, samo negde stavim gde ću da vidim (nekad i zaboravim), a možete i da se poigrate sa Bullet Journal načinom zapisivanja. To je super zabavno, naročito ako imate lep planer, volite da pišete, crtate, ukrašavate i pratite sve moguće i nemoguće stvari i svoje napretke. Za sad se još nisam oprobala u tome, ali po internetu (naročito Instagramu) imate mnoštvo informacija na tu temu.

Još jedna sjajna stvar na koju možete da obratite pažnju je da pored zadataka koje sebi zadate za taj dan odredite koja je vaša željena emocija za taj dan. Ne verujem da iko želi da se oseća frustrirano, tako da pokušajte da nekako uskladite svoje zadatke i svoje emotivno stanje. (Naravno, ako dan uključuje moranje odlaska u bilo koju državnu službu dodajte mu neki extra zabavni zadatak, čisto da sebi podignete raspoloženje.)

Uklonite smetnje i fokusirajte se

Kad napravite listu zadataka za dan, pomozite sebi i uklonite sve smetnje koje mogu da vam osujete uspešnost izvedbe. Neki projekti često zahtevaju više vremena, neki čak i par meseci, ali vreme kada radite na tom projektu posvetite samo njemu. U današnje vreme smetnje su svuda oko nas, nosimo ih u džepu ili u tašni, ne odvajamo se od njih. 

Najveća dobit koju možete da date svom radu je fokus. Isključite TV, net, odložite telefon što dalje ili ga čak isključite (ili barem stavite na airplane mode). Može lako da vam se desi da počnu da vas ometaju neke druge stvari koje ranije niste ni primetili (ptičice, automobili, krčanje creva…), ali to je samo zato što vam fali fokus. Na svu sreću vrlo brzo ćete pronaći i uhvatiti svoj ritam i postati produktivniji nego ranije.

Podelite svoj dan na delove

Organizujte vreme za rad, a ne za određeni zadatak. Tada ćete raditi i sa i bez inspiracije. Nekad čekate da dobijete inspiraciju, ne znajući da vas ona čeka negde iza ćoška i da samo treba da joj krenete u susret. Ako počnete sa radom i pre nego što vas poseti vaša muza, velika je verovatnoća da ćete na ovaj način (start before you’re ready) uraditi posao, pronaći svoju inspiraciju, ispratiti svoj kreativni tok i povećati produktivnost (i završetak projekata).

Naravno ovde treba obratiti pažnju da li postoje neki rokovi i raditi u skladu sa njima. Još jedan predlog je da dan bude podeljen na par ovakvih „radnih blokova“, da ne bi došlo do zamora, a da biste postigli da uradite sve što ste sebi zadali za taj dan. A najlepši je osećaj kad sve uradite, pa vam ostane barem jedan deo dana za eksperimentisanje, isprobavanje, vežbanje…

Pripremite se

Sigurno vam se ponekad desilo da nešto želite da radite, ali se niste pripremili i nemate pojma odakle da počnete. Znam da se meni dešavalo. Sve je lakše kad je priprema dobro urađena. Ne znate o čemu da pišete? Šta da slikate, crtate, dizajnirate? Razmislite ZAŠTO radite to što radite? Vraćajte se svojoj ideji vodilji.

Posvetite se izučavanju, negovanju svoje kreativnosti. Napunite svoj mozak idejama. Ne možete samo da dajete, nekad morate i da primite. Upijajte svet oko sebe. Usavršavajte se. Zapisujte svoje ideje. Pravite skice i čuvajte ih. One će jednog dana biti vaša inspiracija, i pravo bogatstvo.

Pratite svoj rad i napredak

Pratite šta ste postigli i gde se nalazite u odnosu na to gde želite da budete. Vodite evidenciju o svemu što vam je potrebno da bi vaš kreativni rad tekao neometano. Da li vam treba nešto od materijala ili ne? Da li imate odgovarajući radni prostor? Da li treba nekog angažovati, delegirati neki zadatak? Da li zarađujete koliko želite ili ne? Da li nešto treba da se promeni, ako „da“ koji je najbolji način? Da li možete bolje da uložite svoje vreme i svoj novac?

Možda sve ovo zvuči pomalo dosadno i nimalo kreativno, ali to su samo olakšice pri radu. Nekome je možda to teško, te ne bi bilo loše da na tom polju nađete nekog ko bi pomogao. Nemojte da vam bude teško, žao, strano da tražite pomoć ako osetite da vam treba. Tužnije je da vaš kreativni posao, bez obzira da li je hobi ili izvor prihoda, strada zbog malo organizacije.

Napravite svoj sistem rasklanjanja

Isto kao i priprema i rasklanjanje je bitan deo cele ove priče. Da biste uvek znali gde vam je šta, i da bi počinjanje rada bilo brže, najbolja stvar koju možete da uradite je da sve pospremite nakon rada. Nije bitno da li je to odlaganje fajlova u folder sa imenom „Nova knjiga“, ili je sklanjanje nota i instrumenta (štimera, metronoma….), ili je štafelaj sa bojama, platnima, četkama i td., ako radite i živite u istom prostoru samo odredite mesto gde će vaš posao da bude odložen do sledećeg kreativnog bloka.

Dodatno.

Ne zaboravite da ostavite vreme za odmor, za uživanje, ni za šta. Za tiho ispijanje kafe, slušanje muzike, čitanje knjiga, gledanje Pinteresta i šta god da vam prija.

Napravite sebi neku inspiracionu tablu ili vision board. Može da stoji negde blizu radnog stola i poenta je da vas pokrene u trenucima kad baš i ne ide i kada biste možda bili bilo gde drugde, a ne u svom radnom prostoru.

Backup. Ako radite bilo šta digitalno. Backup, backup, backup. Znam da ste svesni koliko je ovo bitno, i ja sam bila, ali svejedno nisam sačuvala svoje podatke.

No, pošto imam više sreće nego pameti, sve je ok. No, ipak želim da naglasim da svaki put kada uradite nešto bitno, neki bitan deo svog projekta, molim vas, sačuvajte ga još negde, a ne samo na kompu.

Kako izgleda vaš kreativni rad? Da li ste organizovani ili i ne baš? Podelite sa mnom vaše mišljenje na ovu temu putem komentara.

Srećno stvaranje.

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Putovanje heroja sa Bojanom Pražić

Ovog puta u goste nam je došla Bojana Pražić, po obrazovanju arhitekta, po rođenju kreativac i multipotencijalista, a pričale smo o tome kako se živi kreativnost kroz strukturu i akciju.

Pročitaj

Gde naći inspiraciju

Inspiracija je svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Pročitaj

Art Journaling

Art journaling je proces prenošenja misli i emocija na papir putem slika (i reči), a za mene predstavlja alatku za kreativno samoistraživanje.

Pročitaj

Upoznajte sebe kroz vođenje dnevnika

Briga o sebi je usko povezana sa kreativnošću i protokom naše kreativne energije. Skoro sve što radimo u cilju brige o sebi je povezano sa našim psihičkim, fizičkim i duhovnim stanjem. Ono što je meni dosta pomoglo da napredujem na svim životnim poljima, je pisanje.

Pročitaj