mastarium-mandale (8)

ŠTA RADITI SA VIŠKOM IDEJA

Svakom kreativcu se povremeno desi da se susretne sa gomilom istovremenih novih ideja.
Počnu da dolaze sa svih strana i da vas polako, ali sigurno, zatrpavaju.  Iako je to izuzetno nezgodno, ipak je mnogo bolje nego kad ih nema ni od korova.
Ali ako ne možete da radite na svim idejama istovremeno, ili ne možete da odaberete kojima da se posvetite, to može biti veoma nezgodno.

No, ni to nije ništa strašno. Svako se nalazio u takvoj situaciji barem jednom u svom kreativnom životu. Pa iako možda ne možete na svim idejama da radite, a neke možda ipak i nisu tako sjajne što ćete shvatiti kad prespavate, ipak je moguće organizovati se. Pred vama su neki od načina kako da to postignete i da rešite “problem” zatrpanosti idejama.

Zapišite ih

Iako je ovo najjednostavniji predlog i zvuči potpuno logično za uraditi, mnogi to ne urade. Ne postoji više opasnost da ćete zaboraviti nešto, ili da vas pritiska osećaj da morate da zapamtite ideju. Pored toga kada je zapisana, možete je sagledati i iz druge perspektive. Dodatno možete dopisati korake za ispunjenje ili bilo šta drugo što vam padne na pamet vezano za nju. Naravno, način zapisivanja je potpuno proizvoljan (papir, komp, telefon…)

Rasporedite prioritete

Kada zapišete svoje ideje, zapitajte se koje su vam zaista bitne. Ovo zahteva malo mozganja. Sledeće što vam ostaje da uradite je da osmislite način označavanja. Možete da ih numerišete po bitnosti, da stavljate zvezdice, a možete i da ih podelite po bojama.

Šta je hitno

Dodatno obratite pažnju na to da li su neke ideje sa rokom trajanja. Možda vam je neka ideja draža, ali možete da joj se posvetite bilo kad, dok sa druge strane imate neku koja, iako vam ne predstavlja baš najveće zadovoljstvo, može biti odrađena samo u sadašnjem trenutku. Ako prvo započnete sa hitnijim poslom, može se desiti da vam preostane dovoljno vremena da se posvetite i toj drugoj. Vreme je zapravo vaš najbitniji resurs.

Razmislite o izvodljivosti

Da budemo iskreni, neke ideje često dobro zvuče samo u našim glavama, a onda kada pokušamo da ih sprovedemo u delo shvatimo da nemamo pojma odakle i kako da počnemo. Dakle, kada prioritizujete svoje ideje razmišljajte i o tome da li imate ideju koja stvarno može biti izvedena. Ako ne znate kako da joj priđete, ostavite je na listi, možda će vremenom da se iskristališe samo od sebe ili ćete smisliti kako da je sprovedete u delo.

Podsetite se svojih ciljeva

Ako imate problema sa pravljenjem liste prioriteta nije loša ideja da se vratite svojim početnim ciljevima koje ste postavili na početku bavljenja svojim poslom ili hobijem. Može da se desi da vas neka nova ideja potpuno zaslepi, i da zaboravite zašto ste nečim uopšte počeli da se bavite, tako da vraćanje na početak može jako lako da vam otkrije da li je nešto važno ili ne.

Pišite dnevnik ili zapisujte svoje misli

Pisanje je uvek odličan način da sredite svoje misli. Možete da pišete o svojim emocijama, o svojim ciljevima, ne direktno o svojim idejama i o biranju “prave”. S druge strane možete da pišete o dobrim i lošim stranama određenih ideja (pros & cons) u vidu listi. Isto tako možete da pišete o tome kako bi određene ideje uticale na ono što želite da postignete u svom poslu i kako da do toga dođete.

Pratite svoj osećaj

Nekad je najbolje samo pratiti osećaj iz stomaka. Ono kad osetite da vas nešto gura napred i kad ne možete da spavate od uzbuđenja. Spakujte ideje na papir, a posvetite im se onda kada osetite da je pravo vreme za njih.

Ja volim da pravim liste. Sa sobom uvek imam neko blokče “za svaki slučaj”. Mnoge ideje su mi “pobegle” jer nisam bila dovoljno predana i nisam se bavila prioritetima. A hoće nekad ideje i same da pobegnu, da nađu nekog ko hoće da ih sprovede u delo. No, za prosutim idejama se ne plače.

Da li imate nešto da dodate na ovu listu?
Da li imate neki svoj način za čuvanje gomile ideja?
Podelite sa mnom Vaše mišljenje putem komentara.

SREĆNO STVARANJE

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Kreativnost i dečija perspektiva

A zamislite kako bi bilo sjajno kada biste ponovo mogli da gledate na život sa tim dečijim oduševeljenjem? Svaki dan bi bio magičan i kreativnost bi vam dolazila potpuno prirodno. Pa čak i ako nemate problem sa kanalisanjem kreativne energije, nije loše ponekad se uskladiti sa svojim Unutrašnjim detetom.

Pročitaj

Sastanak sa Unutrašnjim umetnikom

Rečima Džulije Kamerun, “Umetnički sastanak je vremenski period, možda dva sata nedeljno, koji izdvojite za sebe i posvetite negovanju vaše kreativne svesti, umetnika skrivenog u vama.
U svom osnovnom obliku, umetnički sastanak je izlet, igra koju planirate unapred i branite od svih uljeza. Nikoga ne pozivate na sastanak osim sebe i svog skrivenog umetnika. Poznatog još pod nazivom vaše kreativno dete.
Znači, bez ljubvnika, prijatelja, supružnika, dece, bez ikakve pratnje.”

Pročitaj

7 navika za kreativniji život

Bili mi svesni ili ne, stalno se vrtimo u istim krugovima, koji nam zapravo odmažu, ako nismo dovoljno svesni i pažljivi. Sjajna stvar je da navike možemo sami da promenimo kada shvatimo da nam ne čine. Caka je da se odučimo od starih, a u isto vreme da uvedemo nove.

Pročitaj

Emocije kao inspiracija

Motive upijam svuda, iz muzike, međuljudskih odnosa, veza, priča, prirode, baš svuda.

Ali se sve bazira na mojim emocijama koje mi te okolnosti i situacije bude.

Tako da, rekla bih da su moja inspiracija zapravo moje emocije.

Pročitaj