mastarium-mandale (8)

GDE NAĆI INSPIRACIJU

Inspiraciju nalazimo svuda oko nas. Nekad se lagano prikrada. Nekad vas zaskoči na sred ulice, a nekad vam samo očeše rame i projuri pored, pa morate da dograbite bilo šta da je zapišete ili snimite, da ne zaboravite jer možda neće hteti da ostane još koji minut.

Meni se dešavalo da obigravam oko nje, molim je da popije kafu sa mnom, a ona samo okrene glavu i tvrdi prazar. Onda ja zaključim da verovatno više nikada neće želeti da se družimo, i u trenutku kad već razmišljam šta ću sa sobom, ona dođe i počne da se umiljava kao mače.

Ali nikad je nisam pitala odakle dolazi?

Elizabet Gilbert piše da ideje žive zajedno sa nama na ovoj planeti. One su živa, bestelesna bića i njihova jedina potreba je da budu manifestovane, ostvarene. To mogu da izvedu jedino kroz saradnju sa čovekom. Taj trenutak kada je čovek otvoren za ideju i kada se spoje je ustvari ono što mi nazivamo inspiracija.

Odakle god da dolaze ideje i šta god da jesu, ono što jeste je da se najčešće pojavljuju kada ste opušteni. Onda vas kreativne ideje zaskaču sa svih strana. I to je divan osećaj, ali ako ste pod teretom današnjeg ubrzanog načina života i pod stresom, možda teže dovodite sebe do opuštenog stanja i otvorenosti za inspiraciju.

A nekad morate i da je molite da obrati pažnju na vas. Da je tražite. Svakom naiđe period kada nema volje, ali ako imate imalo želje da se pokrenete i otvorite ovde je par predloga kako i gde možete ponovo da nađete svoju inspiraciju, i da pokrenete te kreativne tokove.

Vreme u prirodi – Ovo je definitivno moj omiljeni način za povezivanje sa sobom i opuštanje. Nije bitno je da li šetate po parku u centru grada, kroz šumu, ili sedite na plaži, samo se opustite i upijajte svet oko sebe.

Inspirativni ljudi – Okružite se onima koji imaju interesovanja slična vašima, ili ako takvi manjkaju, probajte sa nekim ko je energičan i pozitivan. Slušajte, gledajte, pričajte, smejte se.

Pišite – Nekada više prija da se povučete u sebe i da porazgovarate sa svojim unutrašnjim ja. Pišite sve što vam padne na pamet, nemojte “upravljati” i birati misli. Nije bitno kako se izražavate, ne pišete rad za literarni konkurs. Samo pustite svoju ruku da ispisuje tok vaših misli. Možete se vrlo prijatno iznenaditi količinom novih ideja.

Hobi – Ako imate neki hobi, posvetite se njemu. Provedite vreme uživajući i opuštajući se uz svoju omiljenu aktivnost. Ako vam je posao isti kao i hobi, odaberite nešto drugo sa ovog spiska.

Učite nešto novo – Ja verujem da sa svakom novom veštinom ili novim saznanjem obogaćujemo sebe i svoj život. Učenje novih stvari isto tako može da pokrene lavinu novih ideja. Nađite novo zabavno štivo i uložite u sebe.

Lista stvari koje volite – Ako ima puno stvari koje volite da radite, zapišite ih. Samo zapisivanje će već da vas pokrene, a posle odaberite par stavki sa spiska i provedite dan u igranju. Poenta svega je da se opustite i razmrdate.

Inspiraciona tabla – Kad smo već kod listi, i skupljanje inspirativnih slika ili tekstova može da bude od koristi. Pinterest je odličan za to. Napravite svoju tablu za inspiraciju, tablu ideja. Naravno sve ovo možete da uradite i u fizičkom obliku.

Uradite nešto novo – Da li već dugo želite da krenete u školu plesa ili možda da učite neki novi strani jezik? Uradite to. To će vas izbaciti iz ustaljenog toka i potpuno prodrmati vaš svet.

Slušajte – Podcast, audio knjige, video, muzika sve je to danas na samo jedan klik od nas. Slušajte ljude ili muziku koji vas inspirišu, i koji imaju moć da vas pokrenu.

Istražujte – Otkrivajte svet oko sebe, novu muziku, knjige, filmove, slike, muzeje, gradove… Isto kao i učenje, uložite u sebe i upijajte drugačije stimulanse.

Opustite se – Na koji god način želite. Napunite kadu, lezite i uživajte. Meditirajte. Spremite sebi omiljeno jelo, ili izvedite sebe u restoran. Negujte i volite sebe. Uživajte i budite strpljivi.

Nekada nije dovoljno da samo sedimo i čekamo da se inspiracija pojavi sama od sebe. Ja volim da joj dam podstrek, da joj pokažem da je dobrodošla.

Da li vi imate neki način da prizovete svoju inspiraciju? Da li je tražite kad je nema ili čekate da se pojavi? Šta još možemo da dodamo na ovaj spisak? Podelite sa nama putem komentara.

Srećno stvaranje!

Kreativnost, kreativni istraživač, kreativni život, Duša
AUTOR
Duša Abramović

Sastanak sa Unutrašnjim umetnikom

Rečima Džulije Kamerun, “Umetnički sastanak je vremenski period, možda dva sata nedeljno, koji izdvojite za sebe i posvetite negovanju vaše kreativne svesti, umetnika skrivenog u vama.
U svom osnovnom obliku, umetnički sastanak je izlet, igra koju planirate unapred i branite od svih uljeza. Nikoga ne pozivate na sastanak osim sebe i svog skrivenog umetnika. Poznatog još pod nazivom vaše kreativno dete.
Znači, bez ljubvnika, prijatelja, supružnika, dece, bez ikakve pratnje.”

Pročitaj

7 navika za kreativniji život

Bili mi svesni ili ne, stalno se vrtimo u istim krugovima, koji nam zapravo odmažu, ako nismo dovoljno svesni i pažljivi. Sjajna stvar je da navike možemo sami da promenimo kada shvatimo da nam ne čine. Caka je da se odučimo od starih, a u isto vreme da uvedemo nove.

Pročitaj

Emocije kao inspiracija

Motive upijam svuda, iz muzike, međuljudskih odnosa, veza, priča, prirode, baš svuda.

Ali se sve bazira na mojim emocijama koje mi te okolnosti i situacije bude.

Tako da, rekla bih da su moja inspiracija zapravo moje emocije.

Pročitaj

Život i nije toliko ozbiljan

Sebi to često moram da ponavljam kada je posao u pitanju. Kada želim da uradim nešto bitno ili u vremenskom roku. I sve to ne bi bilo toliko strašno, da ne postavljam skoro nemoguće zahteve pred sebe.

Pročitaj

Maštarium proizvodi

mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork-mentorstvo
Mentoring
mastarium-dusha-umetnost-blokade-kreativnost-sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artgift
Pokloni
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi
Art journaling
mastarium-dusha-umetnost- blokade-kreativnost- sloboda-intuicija-mentoring-koucing-psihologija-art-terapija-ekspresivna-rad-na-sebi-artwork (1)
Prodavnica